Prostrana rješenja za pohranu: Kako maksimalno iskoristiti vertikalni prostor u kuhinji

Moderne kuhinje sve se više orijentiraju na zanimljive, a pametne načine komponiranja spremišnih objekata u prostor. Vrijeme običnih kabineta i ladica je prošlo i vrijeme je da se upoznamo i prihvatimo nove oblike i mehanizme polica na kojima čuvamo hranu i kuhinjski pribor.

Jedna od takvih, možda ne više ni inovacija, jesu vertikalni prostori za pohranu, ponajprije ladice. Namještaj Mima u ovome članku donosi vam rješenje organizacije prostora u takvim spremištima i načine za njihovo uklapanje u sam dizajn vaše kuhinje.

Organizacija sadržaja na vertikalnim ladicama

Kuhinje za male domove sve se više izrađuju s ciljem uštede prostora, pa su sjajan dokaz umijeća vješte i ekonomične organizacije. Kako nema mjesta za razbacivanje prostranim ladicama bez svrhe, naglasak se stavlja na što složenijem sadržaju, koji i dalje ostaje pregledan. Evo kako kvalitetno organizirati velikog prijatelja malih kuhinja – vertikalne ladice i ormariće.

Za početak, odredite važnost i korištenost vaših kuhinjskih pomagala i pribora. Ako je u pitanju pribor za jelo, često korišteno posuđe postavite na razini jednostavnoj za dosezanje i u prirodnom vidokrugu. Velike lonce i tave bolje se stavljati niže, a svečano i rijetko korišteno posuđe na više police. Isto vrijedi i za kuhinjske uređaje – neka vam oni često korišteni budu što bliže oku, a oni rjeđe lako pronađu svoje mjesto na okolnim policama.

Pribor za jelo i manje uređaje možete podijeliti u podkategorije na policama koristeći se manjim kutijama ili pregradama za policu, kako biste maksimalno iskoristili dani prostor.

Što se tiče hrane, organizacija kategorija biti će od velike pomoći za lakše snalaženje po vertikalnim policama. Rasporedite ih tako da, na primjer, slatkiši i grickalice budu na jednoj, začini na drugoj a konzervirana hrana na trećoj polici. Ovo će vam pomoći da brže i lakše locirate ono što tražite te će cijeloj ladici dati skladan i organiziran izgled.

Kako ukomponirati vertikalne ladice u vašu kuhinju?

Prilikom planiranja rasporeda razmislite o radnom trokutu (prostor između štednjaka, hladnjaka i sudopera), a ormariće postavite na način koji omogućuje lako kretanje kada se otvore i lak pristup sadržaju u njima.

Na primjer, vertikalne ladice na izvlačenje izvrsne su za pohranjivanje pribora za kuhanje i mogu se postaviti blizu štednjaka za brzi pristup tijekom kuhanja. Visoki, uski ormarići idealni su za odlaganje limova za pečenje, dasaka za rezanje i pladnjeva pomoću okomitih pregrada, što ih čini lako dostupnima i uredno pohranjenima.

Ako prostor dopušta, ormarić za ostavu od poda do stropa može promijeniti pravila igre za pohranjivanje hrane, nudeći dovoljno prostora i pomažući da radne površine budu čiste od nereda.

Tijekom dizajniranja također treba uzeti u obzir estetski sklad s ostatkom kuhinje, a male blok kuhinje savršeni su primjer kombinacije to dvoje. Odabir boja ormarića i ručki za isti koje nadopunjuju cjelokupnu temu dizajna pomaže u stvaranju kohezivnog izgleda.

Ormari sa staklenom prednjom pločom ili otvorene police mogu se koristiti za izlaganje ukrasnih predmeta ili često korištenog posuđa, stvarajući moderno i transparentno okruženje.

U konačnici, ključ je uravnotežiti funkcionalnost i dizajn, stvarajući kuhinju koja nije samo laka za snalaženje, već je i vizualno privlačna. Tako ćete svaki trenutak moći uživati u njoj, bilo to kuhanje sutrašnjeg ručka ili uživanje u piću s prijateljima.

Za kraj

Malene kuhinje ne moraju više biti simbol pretrpanosti i klaustrofobije. Moderna rješenja dizajna kuhinje omogućila su nam stvaranje malih, a opet potpuno funkcionalnih i vizualno privlačnih prostora koji će svakom gostu zapeti za oko. Ključ organizacije leži u postavljanju prioriteta i držanju do postavljena rasporeda. Uz malo truda i planiranja, savršeno posložena kuhinja biti će dio i vaša doma!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari