DOBRA PERSPEKTIVA

10 MILIJUNA NOĆENJA Župan Komadina: “Kvarner i ova regija ima sjajnu turističku perspektivu, nadam se da i korona odlazi”

PGŽ-Mateo Levak/Riportal

“Nadam se da je ovo prva i posljednja korona sezona”, rekao je otvarajući današnju konferenciju za novinare o ovogodišnjim turističkim rezultatima, župan Zlatko Komadina i predsjednik Skupštine TZ Kvarnera

Dodao je kako s rezultatima ipak možemo biti zadovoljni jer imamo 40 posto noćenja manje nego lani, ali i dvostruko više od očekivanja u vrijeme lockdowna.

“Do sada smo imali 1,3 milijuna dolazaka i gotovo 10 milijuna ostvarenih noćenja, a s obzirom na sve okolnosti to nisu loši rezultati. I rujan je dobro počeo i da nismo kao država ušli u crveno, vjerujem da bi imali i solidnu posezonu“, rekao je župan.

Dodao je nadalje kako se pokazalo da je važna sigurnost i blizina destinacije, da turisti mogu automobilima brzo doći, ali i brzo otići.

“Zadovoljni smo da nije bilo problema u smislu epidemiološke situacije s turistima, a da je u Hrvatskoj bilo više odgovornog ponašanja sigurno bi turisti i dalje u značajnom broju dolazili. Kvarner kao i zaleđe, Gorski kotar, Učka, vinodolski kraj, naši otoci ima sjajnu turističku perspektivu. I naša ulaganja, u kulturnu i prirodu baštinu, sportske i rekreativne sadržaje daju rezultate jer pružamo turistima motive dolaska u ovu regiju”, istaknuo je župan Komadina.

Govoreći detaljnije o ostvarenim rezultatima direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da je dobra strategija i kvaliteta ponude Kvarnera i tijekom ovih izazovnih vremena donijela odlične rezultate – u kolovozu je ostvareno čak 66% noćenja u odnosu na 2019. godinu, a od početka godine 60% noćenja.

„Kvarner i dalje drži drugo mjesto u Hrvatskoj, po ukupno ostvarenom turističkom prometu. Tako je u kolovozu ostvareno 4 milijuna noćenja što je 66% u usporedbi s kolovozom 2019. godine. To su rezultati koji su nadmašili sva očekivanja i prognoze, te možemo biti više no zadovoljni uzimajući u obzir nametnute i zaista ograničavajuće okolnosti poslovanja u vrijeme pandemije. Od trenutka stavljanja Hrvatske na crvene liste zemalja Italije, Austrije i Slovenije, odmah se osjetio pad u dolascima i noćenjima tih gostiju. Međutim, zahvaljujući i promotivnoj kampanji koju smo još tijekom srpnja i kolovoza proveli u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, s tih tržišta zabilježen je veći udio u broju noćenja“, ističe direktorica Peršić Živadinov.

Foto: Mateo Levak/Riportal

„Inozemni gosti u prvih osam mjeseci ostvarili su čak 80% noćenja – što je uzmemo li u obzir epidemiološku situaciju i mjere koje su, kako vidimo, podložne promjenama na gotovo dnevnoj bazi – odličan rezultat. To potvrđuje da smo našim najvjernijim gostima iz susjednih zemalja i dalje ostali u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, bez obzira na zbivanja. Ono što je također iznimno bitno za dugoročno pozicioniranje Kvarnera kao kvalitetne destinacije je da su nas ove godine posjetili i neki novi gosti, visoke platežne moći, koji su obično svoje odmore provodili u dalekim svjetskim destinacijama, koje zbog pandemije nisu mogli posjetiti ove godine. To je bila izvrsna prilika da se Kvarner prezentira u najboljem svjetlu i pokažemo da i za te goste imamo vrlo atraktivnu ponudu, visoke kvalitete. Prisutnost tih gostiju osjetila se i na van-pansionskoj potrošnji“, dodatno pojašnjava direktorica Peršić Živadinov.

U strukturi smještaja najbolje rezultate ostvaruju kapaciteti u obiteljskom smještaju i kampovima, a zatim u hotelima i nautičkom sektoru.

Prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov najbolju popunjenost bilježe objekti s 5 zvjezdica, što je ključni pokazatelj kako unatoč svim izazovima, gosti i dalje traže i očekuju garanciju kvalitete i time se nastavlja višegodišnji trend na Kvarneru: popunjenost raste s brojem zvjezdica odnosno kvalitetom ponude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari