13. Dani antifašizma u Opatiji održat će se od 2. do 4. ožujka

13. Dani antifašizma u Opatiji održat će se od 2. do 4. ožujka 2022., većim dijelom na internetskim platformama, a manjim uživo.

Tradicionalno, manifestacija svake godine ima određenu radnu temu, a ovoga je puta to „Obrazovne politike“, tema koja u prvi plan stavlja važnost rada s djecom i mladima, osobito u svijetlu suvremenog društva opterećenog svakojakim izazovima.

– Prošlost, kao i aktualna sadašnjost, nam uvijek iznova kazuju kako je važno učiti iz povijesnih događaja i mladim ljudima slati ispravnu poruku, primjenjivu i kroz aktualne teme, a to je kultura ponašanja tolerancije i suživota, što je temelj modernog funkcionalnog društva. Ljudska i građanska prava, sloboda mišljenja i izražavanja, pravo na slobodno kretanje i rad u temeljima su našega ustava, isto tako i u temeljima Europske unije, a upravo su antifašističke vrijednosti nakon Drugoga svjetskog rata postale osnova za takav vrijednosni sustav. Obrazovanje djece i mladih, koji su u suvremenom svijetu, nažalost opterećeni raznim, često i lošim utjecajima, jedini je ispravni put da očuvamo prave vrednote, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare na kojoj je manifestacija najavljena.

Na konferenciji su, uz gradonačelnika, sudjelovali predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, utemeljitelj Dana antifašizma u Opatiji i počasni predsjednik opatijske UABA-e Oleg Mandić, profesorice Gimnazije Eugena Kumičića Sara Meszaros i Ivana Černeha te novinar i publicist Neven Šantić.

Prvoga dana manifestacije, u srijedu 2. ožujka od 17 do 19 sati putem zoom platforme i YouTube kanala zainteresirani mogu pratiti domaći dokumentarni film „Povuci – potegni“ redatelja Nevena Hitreca, iz 2020. godine, aktualne tematike pandemijskog utjecaja na obrazovanje, na djecu i cijelu obitelj. U razgovoru nakon filma sudjeluje sam redatelj Hitrec, Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci te moderatorica Jelena Androić.

U četvrtak 3. ožujka će se u Vili Antonio održati radionica za nastavnike naziva „Uvod u introspektivne tehnike kazališta potlačenih“ pod vodstvom Kristijana Šunića, profesora psihologije iz Društva za kibernetiku psihoterapije i uz moderatorice profesorice opatijske gimnazije Saru Meszaros i Ivanu Černehu. Cilj je navedene tehnike koristiti kazališnu praksu kao učinkovito oruđe za razumijevanje društvenih i osobnih problema, kao i potragu za njihovim rješenjima.

Trećega dana manifestacije, u petak 4. ožujka od 17,30 sati na rasporedu je tribina „Obrazovne politike i antifašizam – kako podučavati o antifašizmu, pristupi i problemi“ na kojoj će sudjelovati Damir Agičić, Miljenko Hajdarović, Igor Jovanović i Iva Zenzerović, uz moderatora Nevena Šantića.

–  Žalostan sam što su se ovi 13. dani antifašizma, simbolično poklopili sa svjetskom katastrofom. Želim jasno reći da mi kao antifašisti ne trpimo mogućnost da se u današnje doba ratom rješavaju bilo kakvi problemi među državama i narodima. Osuđujem rusku invaziju iz uvjerenja, a ne samo zbog okolnosti da sam ja po rođenju četvrtinom Ukrajinac, poručio je utemeljitelj opatijskih Dana antifašizma Oleg Mandić.

Organizatori Dana antifašizma su UABA Opatija i Gimnazija Eugena Kumičića, a pokrovitelji projekta Grad Opatija i PGŽ.

Program provjerite ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari