OVE SUBOTE

16. humanitarna akcija Maškarana jota za riječku udrugu Srce za nju

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena će u subotu, 18.2.2023. godine,  na Korzu na Trgu Republike Hrvatske, u sklopu 40. izdanja Riječkog karnevala, po 16. put zaredom organizirati humanitarno-gastronomsku manifestaciju Maškarana jota.

„Maškarana jota“ održat će se dan prije 40. međunarodne riječke karnevalske povorke, 18.2.2023. od 11:00 do 13:00 sati na riječkoj žili kucavici Korzu, odnosno na Trgu Republike Hrvatske, a ove godine sva sredstva se prikupljaju za riječku udrugu “Srce za nju”.

Predsjednica riječke humanitarne udruge “Srce za nju” Katarina Kukolj istaknula je kako  je Srce za nju udruga kojoj je cilj pomoć ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti iz Rijeke: olakšati odlazak na liječenje, kemoterapiju, zračenje ili neki od zakazanih dijagnostičkih postupaka te pružiti logističku podršku članicama. Time se želi poslati poruku o važnosti podrške koja se pokazala kao osnovna potreba u vremenu Covida-19 za sve oboljele. S obzirom da nikako nije preporučljivo za bolesnike oboljele od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti koristiti javni prijevoz, a u najvećem broju slučajeva druge opcije nema, jedan od njihovih projekata postala je organizacija prijevoza članica na zakazane preglede i liječenja. Grad Rijeka pružio je udruzi mogućnost korištenja gradskog prostora te je cilj Maškarane jote 2023. godine opremanje prostora udruge informatičkom opremom ( laptopi, printeri i dr.) za lakšu organizaciju i logističku podršku članicama.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke, Turističkom zajednicom Kvarnera, Odjelom za poduzetništvo Grada Rijeke, Udrugom Palentar i učenicima Ugostiteljske škole, članovi i uzvanici Udruženja obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena  kuhat će tradicionalno jelo našeg kraja i uz prigodnu cijenu ga prodavati uz vino.

Ugostitelj riječkog Udruženja s 20-godišnjim kulinarskim iskustvom g. Hrvoje Margan istaknuo je kako će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja obrtnika Rijeka, uz potporu ostalih članova Udruženja, pripremiti cca 600 porcija maškarane jote uz palentu kompiricu koju tradicionalno priprema Udruga Palentar, a za simbolični iznos moći će se kupiti porcija jote, palente kompirice i čaša vina Vorić.

Program Maškarane jote humanitarno će voditi Robert Ferlin, prijatelj riječke udruge “Srce za nju”, a glazbeni nastup humanitarno će odraditi grupa Fiesta.

Na “Maškaranu jotu” za “pomoć u kuhanju” očekuje se  dolazak gradonačelnika Grada Rijeke g. Marka Filipovića i njegovih suradnika, pročelnicu OGU za poduzetništvo gđe Jane Sertić, predsjednika Hrvatske obrtničke komore g. Dalibora Kratohvila, predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije g.  dr. sc. Emila Priskića, kraljicu Riječkog karnevala Maju Babin u pratnji Meštra Sandija, predstavnike jedinica lokalnih samouprava te prijateljskih Komora i Udruženja iz cijele Hrvatske.

600 porcija jote, ili kako je popularno nazivaju zimskom kraljicom stola u Primorsko-goranskoj županiji, uz palentu kompiricu kuhat će riječki obrtnici uz pomoć učenika iz Ugostiteljske škole Opatija. U padeli promjera 1,5 metra kuhat će se 60 kg fažola, 60 kg kupusa, po 20 kg dimljene vratine i kobasica, 7 kg pancete dok će po 20 kg brašna i krumpira, maslac i sol miješati master chefovi za palentu kompiricu, članovi Udruge Palentar – istaknula je Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  Anđelina Macan.

Predsjednik Ivica Zbašnik zaključio je press konferenciju zahvalom pokroviteljima, supokroviteljima, partnerima i sponzorima: 

MP Stina za kuhanje 600 porcija maškarane jote, Udruga Palentar na pripremi tradicionalne palente kompirice, Vina Vorić, Pekara Lišćevica, Tent Event, dboki Sound&Light, Građa Maxmart d.o.o., HEP-Opskrba d.o.o., Metro Cash&Carry d.o.o., Miš d.o.o., Cvjećarna Floramy, Transporti Maršanić, Tiskara Sušak, Restoran Municipium, Ugostiteljska škola Opatija uz posebnu zahvalu Gradu Rijeka, Turističkoj zajednici Grada Rijeke i Turističkoj zajednici Kvarnera.

Za potrebe humanitarne akcije otvoren je žiro račun na koji je moguće uplaćivati donacije te Udruženje obrtnika Rijeka poziva sve koji su u mogućnosti da svojim doprinosom pomognu riječkoj udruzi Srce za nju i dođu ovu subotu na Korzo.

Budi što želiš, budi human

IBAN ZA HUMANITARNU AKCIJU:  HR7124020061500125478 Erste&Steiermärkische Bank d.d.

UKRATKO O UDRUŽENJU OBRTNIKA RIJEKA

Udruženje obrtnika Rijeka dio je jedinstvenog sustava Hrvatske obrtničke komore i treće je najveće Udruženje obrtnika u Hrvatskoj koje okuplja približno 3000 članova – obrtnika s područja gradova Rijeke, Bakra i Kraljevice te općina Čavle i Kostrena. Udruženje provodi razne projekte i aktivnosti koje su u interesu obrtnika i njihovog poslovanja.

Posebice ističemo projekt „Zajednička nabava“ čije besplatno članstvo osigurava dodatne popuste i pogodnosti u poslovanju svakog našeg obrtnika. Svrha ovoga Projekta je olakšati poslovanje našim članovima u postupku nabave goriva, struje, sirovina, opreme, repromaterijala i usluga, a s ciljem da ostvarene uštede višestruko premašuju godišnji iznos komorskog doprinosa kojeg su obrtnici zakonski obvezni plaćati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari