SUZBIJANJE BOLESTI LOVORA

Galerija | Opatijski komunalci uljepšavaju parkove: Pravovremeno orezivanje suhog lovora pokazuje dobre rezultate

Od prošloga tjedna djelatnici Parkova izvode radove sanitarne sječe i orezivanja bolesnog lovora u Parku Margarita. Kao što smo već i ranije obavještavali, prvi simptomi sušenja lovora uočeni su u Parku Angiolina ljeti 2019. godine.

Nakon fitopatološkog pregleda i znanstveno-stručnog izvješća profesora i tima stručnjaka fitopaloga Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, provode se mjere suzbijanja bolesti koje uključuju sanitarnu sječu i orezivanje zaraženih dijelova stabala i grmova lovora te njihovo spaljivanje. U proljetnim i  ljetnim mjesecima poduzimat će se, u nekoliko navrata, i fitosanitarne mjere, odnosno tretiranja zaštitnim sredstvima.

– Znamo da se lovor vrlo brzo obnavlja iz panja. Dosadašnjom sječom u Parku Angiolina 2020./21. godine, vidljiv je prirast lovora koji ne pokazuje simptome bolesti, potpuno je zdrav i brzo se obnavlja. I u Parku Margarita, na površinama na kojima je izvedena sječa bolesnog lovora, vidljiv je značajan prirast zdravog lovora. Preporuka je građanima da, čim uoče simptome sušenja, pristupe uklanjanju svih osušenih dijelova lovora i to orezivanjem ispod mjesta zaraze, do zdravog dijela kod nižih grmova i stabala. Kod zaraze na višim dijelovima preporučuje se sanitarna sječa do panja. Sušno i hladno vrijeme najpogodnije je za ove radove jer se orezivanjem po vlažnom vremenu pospješuje širenje zaraze. Poželjno je iskoristiti vrijeme dok je dozvoljeno loženje vatre na otvorenom prostoru, do početka lipnja, kazala nam je diplomirana inženjerka poljoprivrede Dilva Stemberger Stanić iz opatijskih Parkova.

Poštovani sugrađani, pokušajmo svi zajedno doprinijeti suzbijanju bolesti lovora i zaštititi našu zelenu baštinu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari