4. DANI TALIJANSKE KULTURE U RIJECI U bogatom programu koncerti, izložbe, projekcije filma, kazališne predstave…

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije i u suradnji s Gradom Rijekom, od 28. rujna do 28. listopada u Rijeci će se održati četvrti Dani talijanske kulture i talijanskog jezika. Bogat program sadrži koncerte, izložbe, projekcije filma, kazališne predstave, međunarodne skupove, okrugle stolove, predstavljanje knjiga, a započet će otvorenjem izložbe Michelangelo Pistoletto e Moio&Sivelli „COAST TO COAST“, u ponedjeljak, 28. rujna, u 19 sati, u Galeriji Kortil.

Ulaz na sve programe je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod.

Dani talijanske kulture1

U Salonu Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program kulturnih događanja četvrtog izdanja manifestacije Dani talijanske kulture (Giornate della cultura italiana) koju Generalni konzulat Italije u Rijeci organizira u okviru tradicionalne inicijative izdanja Tjedan talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo) Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri sa suradnicima.

italia

Generalni konzul Italije u Gradu Rijeci Paolo Palminteri zahvalio je Gradu Rijeci na podršci i potpori u organizaciji ove manifestacije. Konzul se osvrnuo i na dobru suradnju s mnogim institucijama koje sudjeluju u ovoj manifestaciji, poput Sveučilišta u Rijeci, Srednje talijanske škole, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i mnogih drugih. Svake godine Dani talijanske kulture imaju neku temu, a ove godine je ta tema glazba pa će sukladno tome biti organizirani brojni koncerti. Talijanski konzul je istaknuo kako potpora Grada Rijeke u organizaciji ove manifestacije dokazuje koliko je multikulturalnost prisutna u DNK-u samoga grada.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako mu je izuzetno drago da se manifestacija Dani talijanske kulture organizira po četvrti put, navodeći kako će se program, osim u Rijeci održavati i u okolnim gradovima i općinama, ali i u gradovima u Istri. Gradonačelnik je rekao kako grad Rijeka tradicionalno njeguje dobre odnose s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci, a jednako tako i sa Zajednicom Talijana. „Ova manifestacija budi interes, ne samo kod pripadnika talijanske manjine i ljudi koji pričaju i razumiju talijanski jezik, već i kod svih ljubitelja talijanske kulture“- rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.g., gdje je jedan od kriterija upravo različitost, a ova manifestacija je najbolji način da se ta različitost i multikulturalnost našeg grada i pokaže.

Ovogodišnje izdanje, kao nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom Rijeka i Gradom Opatija, ostvareno je u organizaciji s Pučkim sveučilištem u Trstu i Talijanskom unijom, uz potporu brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova te medijskih kuća. Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije.

Prema riječima predsjednika Pučkog sveučilišta u Trstu Fabrizia Somme i predsjednika Skupštine Talijanske unije Roberta Palisce, sudjelovanje na ovoj manifestaciji postao je svojevrstan običaj, a manifestacija je svake godine sve bogatija i raznovrsnija. „Namijenjena je jednoj široj publici i to nas, pripadnike talijanske zajednice, iznimno veseli“- rekao je Palisca.

U bogatom programu manifestacije sudjeluje i Talijanska drama programima u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Art-kinu Croatia, a u Srednjoj talijanskoj školi se i ove godine provodi literarni natječaj na temu „Glazba talijanskog jezika i talijanski jezik u glazbi“.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u utorak, 29. rujna, održat će se međunarodni skup, okrugli stol i izložba pod naslovom “Od Lea Weiczena do Lea Valianija”. Organizatori skupa su Odsjek za povijest i Odsjek za talijanistiku u suradnji s Generalnim konzulatom Talijanske Republike u Rijeci, a na njemu će sudjelovati brojni međunarodni stručnjaci i povjesničari.

coast to coast

Dani talijanske kulture (Giornate della cultura italiana) započinju u ponedjeljak, 28. rujna, svečanim otvorenjem izložbe Michelangelo Pistoletto e Moio&Sivelli COAST TO COAST u Galeriji Kortil u Rijeci.  (Iva Blažević/GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari