50 OBLJETNICA Svečano obilježeno pola stoljeća rada Lige protiv raka Primorsko-goranske županije

Liga je osnovana točno prije 50 godina, 2. lipnja 1967. godine, u Rijeci, na inicijativu prof.dr.sc. Predraga Pavlovića, utemeljitelja Zavoda za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka

U Zajednici Talijana svečano je obilježeno 50 godina osnivanja i rada Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, koja svoje djelovanje ostvaruje na području prevencije bolesti i poboljšanju kvalitete liječenja oboljelih.

Liga je osnovana točno prije 50 godina, 2. lipnja 1967. godine, u Rijeci, na inicijativu prof.dr.sc. Predraga Pavlovića, utemeljitelja Zavoda za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka.

Svoje djelovanje kroz rad nebrojenih volontera Liga ostvaruje na području prevencije bolesti, edukacije građanstva, podizanja svijesti o zdravlju i podizanja svijesti o raku, kao i kroz djelovanje na poboljšanju kvalitete liječenja te života i resocijalizacije oboljelih osoba i članova njihovih obitelji.

Djelovanje na promicanju zdravstvene kulture i znanja o raku provodi se kroz suradnju s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Domom zdravlja, Crvenim križem te drugim udrugama koje okupljaju oboljele ili djeluju na području zdravstva, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Pri Udruzi trenutno djeluju tri kluba bolesnika, Klub oboljelih od leukemije i limfoma, Klub laringektomiranih osoba i Klub žena liječenih od ginekoloških tumora “MIRTA”.

Događaju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga te predstavnici i članovi Lige protiv raka Primorsko-goranske županije sa svojim klubovima.

Kako je najavila predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović-Ružić, tijekom sljedećih godinu dana, kroz različite javne akcije, predavanja i manifestacije Liga će obilježiti svoj jubilej te podsjetiti na djelatnosti koje provodi u svrhu afirmacije zdravih navika i prevencije zloćudnih bolesti te edukacije i podizanja svijesti o raku.

Zlatnu zahvalnicu za doprinos radu i razvoju Lige dobio je i Grad Rijeka (Foto: Grad Rijeka)

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako unatoč liječničkim naporima i napretku znanosti još uvijek nema odgovora na pitanje kako ovu bolest spriječiti i liječiti te je zato rad Lige vrlo važan i hvalevrijedan, što je prepoznao i Grad Rijeka te povodom 40. obljetnice postojanja Ligi dodijelio Zlatnu plaketu Grada Rijeke. Uz iskrene čestitke i najljepše želje, gradonačelnik je predsjednici Pavlović-Ružić uručio medaljon Grada Rijeke.

Treba reći kako se rad Udruge temelji isključivo na volonterskom djelovanju i zalaganju stručnjaka, a na taj je način Udruga provela mnoge akcije putem kojih je nabavila medicinsku opremu kojom je pomogla u podizanju kvalitete dijagnostike bolesti, kao što su uređaji za ultrazvuk, sudjelovanje u nabavci prvog CT uređaja u KBC-u Rijeka, bronhoskopi, cistoskopi, rektoskopi i razna druga oprema za zdravstvene ustanove.

Također, Liga organizira i razne javne akcije i aktivnosti u svrhu zdravstvenog prosvjećivanja javnosti, poput “Dana mimoza”,”Studeni – mjesec borbe protiv raka” i sličnih aktivnosti vezanih za poboljšanje prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti. Uz mnogobrojna predavanja, realizirane su i edukacijske tiskovine dostupne svim građanima, a posebice oboljelima, poput “Vodiča kroz kemoterapiju”, “Priručnika za psihološku pomoć”, “Tumori grla” i drugih.

Sredstva prikupljena kroz aktivnosti Lige usmjerava u svoj rad i rad klubova diljem naše županije, kako bi se podigla kvaliteta života i liječenja bolesnika oboljelih od raka, kao i za njihovu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku.

Na kraju svečanosti, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović-Ružić sa suradnicama dodijelila je zahvalnice i priznanja za doprinos radu i razvoju Lige. Između ostalih, Zlatnu zahvalnicu dobili su Grad Rijeka i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, a Posebnu zahvalnicu dobila je nekadašnja pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat.

Prisjetimo se, ove je godine Liga dobila godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za 50 godina neprekidnog volonterskog i predanog rada na području javnog zdravstva i promicanja zdravstvene kulture te za značajan doprinos onkološkoj prevenciji i zaštiti u Primorsko-goranskoj županiji.

U zabavnom dijelu svečanosti, nastupao je Zbor studenata medicine AXIS, Karin Kuljanić i Zbor Lige protiv raka “Novi glas”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari