PRIGODNA MONOGRAFIJA

70. obljetnica Pomorskog Fakulteta u Rijeci obilježena izdavanjem Monografije i prigodnim online druženjem

Prigodnim online druženjem na Zoom platformi, obilježeno je izdavanje Monografije, objavljene povodom 70 godina postojanja Pomorskog Fakulteta. U ime Grada Rijeke pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

O monografiji koja je izdana povodom obilježavanja 70. obljetnice Pomorskog fakulteta, govorili su Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić-Samaržija, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović i prodekan za stručno usavršavanje i razvoj, izv. prof. dr. sc. Vlado Frančić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine PGŽ Erik Fabijanić te Ksenija Čulina.

70. obljetnica Pomorskog fakulteta proslavljena je prošle godine prigodnim programom u riječkom Kazalištu Ivana pl. Zajca, a monografija je izdana tim povodom.

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija pozdravila je učesnike u ime Sveučilišta u Rijeci te čestitala svima koji su radili na monografiji koju drži iznimnim dokumentom za buduća istraživanja povijesti naših sveučilišta. Sveučilište u Rijeci ne bi bilo isto da nema Pomorskog fakulteta. Nakon proslave obljetnice nije se stalo, već su učinjeni znatni koraci na unaprjeđenju rada. Tako je na području ribarske luke Torpedo otvoren je jedinstven edukacijsko-istraživački centar na Jadranu. Pomorski fakultet u Rijeci je institucija koja svojom kvalitetom i ugledom stoji na ponos Sveučilištu u cjelini, kazala je rektorica Prijić – Samaržija.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, čestitao je izdavačima monografije na odvažnosti da se njena promocija čini na ovako neuobičajen način – online. Pomorski fakultet jedna je od bitnih sastavnica Sveučilišta u Rijeci, sa međunarodnom reputacijom koja je odgojila generacije pomoraca koji su proslavili, ne samo svoj fakultet, već Rijeku i Hrvatsku, pa su danas kapetani najvećih brodova ili upravitelji strojeva bivši studenti Pomorskog fakulteta. Ova monografija dobra je osnova za buduće istraživače pomorstva jer daje prikaz povijesti i znanstvenog rada kao i impozantne opreme kojom fakultet raspolaže.
Gradonačelnik je kazao kako je pohvalno da je u monografiji prostor dobila i karnevalska udruga Pom-fri, koju čine studenti Pomorskog fakulteta i koja je postala prepoznatljivi dio Riječkog karnevala i svake godine oduševljava svojom inovativnošću i inicijativama koje potiče. Također, podsjetio je i na regatu u veslanju, kao tradiciju u kojoj je i sam svojedobno učestvovao i iz koje i danas nosi ožiljak na nozi od udarca veslom kojeg je dobio od svoje ne baš tako dobro uvježbane ekipe. Gradonačelnik je na kraju izrazio zahvalnost svima koji su stvarali fakultet, od nastavnog osoblja do studenata i svih ostalih djelatnika.

Pomorski fakultet u Rijeci nalazi korijene svog djelovanja još od 1866. godine kada je u Rijeci u zgradi riječke bolnice počela s radom austro-ugarska Vojno pomorska Akademija, koja je djelovala sve do 1914. godine. Početkom Prvog svjetskog rata Akademija prestaje s radom u Rijeci te se premješta u Beč. Prekid u visokoškolskom obrazovanju u domeni pomorstva traje sve do 1949. godine, kada je uredbom Vlade FNRJ osnovana Viša pomorska škola u Rijeci koja kasnije prerasta u Fakultet i djeluje neprekidno do današnjih dana.

Dekan Fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović kazao je kako je Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci najstarija i najznačajnija visokoškolska i znanstveno-istraživačka ustanova u pomorstvu u Republici Hrvatskoj. Tijekom svojeg djelovanja obrazovan je cijeli niz vrhunskih stručnjaka koji su stečenim znanjem doprinijeli razvoju svoje regije i Hrvatske. Od ministara u Vladi Republike Hrvatske, do inistri, pomoćnici ministra, predsjednika upravnih odbora i upravnih vijeća raznih trgovačkih društava i institucija, gradonačelnika, kapetaniameđunarodne plovidbe, upravitelja stroja, direktora i rektora, kazao je dekan.
Monografiju će moći kupiti i studenti po promotivnoj cijeni od 70 kuna, a radi se na dovršetku monografije i na engleskom jeziku kako bi sve aktivnosti fakulteta bile još vidljivije na međunarodnoj razini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari