9 PREDSTAVA

9 PREDSTAVA: U Rijeci najavljen program 27. Međunarodnog festivala malih scena

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu malih scena koji će se održati od 3. do 9. svibnja, bit će odigrano 9 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Nakon dvije godine pauze, nastavlja se Međunarodni festival malih scena u Rijeci, a kako je istaknuo selektor i producent festivala, dramaturg Jasen Boko, festival se ove godine vraća svojim korijenima, intimnoj komornoj drami.

„Ovogodišnji festival bavi se uglavnom disfunkcionalnim obiteljima, ljudima koji bi trebali biti bliski, ali čiji je svijet naseljen demonima preljuba, prevara, odsutnih očeva i potrage na smislom. Sve te predstave koje tematiziraju duboke, intimne obiteljske drame imaju zajednički nazivnik, a to je glumačko umijeće. Ovogodišnji festival svojim izborom i snažnim umjetničkim prisustvom neće odustati od dramskog propitivanja svoga okruženja, a s nekim od glumaca i redatelja Rijeka će se sresti po prvi puta“, istaknuo je Boko i dodao kako je ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno osnivaču festivala, glumcu Nenadu Šegviću.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Festival će 3. svibnja otvoriti predstava zagrebačkog HNK „U Agoniji“, a publika će kroz nekoliko dana trajanja festivala moći pogledati i „Enigmatske varijacije“ u izvedbi ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, predstavu „Klinac“ Slovenskog ljudskog gledališće iz Celja, „Disanje“ Zagrebačkog kazališta mladih, „Hotel Zagorje“ zagrebačkog kazališta Gavella, predstavu „Obitelj“ u izvedbi glumaca HNK Split, predstavu „Moj muž“ u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, predstavu „64“ beogradskog „Ateljea 212“, a festival će zatvoriti „Sjećaš li se Dolly Bell“ sarajevskog Kamernog teatra 55.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Organizator festivala je Umjetnička organizacija HKD Teatar čija je umjetnička ravnateljica Edita Karađole Šegvić istaknula kako je veseli što se festival vraća nakon dvije godine pandemijskih mjera.

„Vjerujem da bi Nenad Šegvić nastavak festivala doživio kao vraćanje duga publici, a ja osobno smatram da je moja dužnost da se ne zaboravi njegovo ime i da festival u Rijeci ide dalje“.

Potporu festivalu od samih početaka, od 1994. godine daje i Grad Rijeka, a kako je istaknuo gradonačelnik Marko Filipović, u 26 godina postojanja festival je postao respektabilna kulturna manifestacija u gradu.

„O njegovoj veličini i važnosti dovoljno govori činjenica da je u više od 20 godina trajanja festivala na njemu odigrano više od 300 predstava koje su izveli glumci iz više od 20 europskih zemalja. Riječ je o festivalu koji imaju svoju vjernu publiku, o festivalu za čije se predstave uvijek traži karta više, što vjerujem da će biti slučaj i ove godine. Nadam se da će publika uživati u odabranim predstavama i drago mi je što će festival u narednim godinama čuvati sjećanje na svog osnivača Nenada Šegvića“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

U pratećem programu festivala, u Galeriji Kortil bit će održana izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će održani okrugli stolovi na kojima će publika imati prilike čuti još nešto više o samim predstavama.

Ulaznice u prodaju kreću 11. travnja i prodavat će se u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke na Korzu od 17 do 19 sati, a bit će ih moguće nabaviti i na dan predstave, sat vremena prije početka na mjestu izvedbe.

Ovogodišnji program festivala dostupan je na web stranici 27. Međunarodnog festivala malih scena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views