IZ PRORAČUNA

Župan Komadina: ”Za kulturu u PGŽ-u 20,5 milijuna kuna u 2022. godini”

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

„Iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2022. godini za kulturu će se izdvojiti 20,5 milijuna kuna“, najavio je župan Zlatko Komadina na konferenciji za medije na kojoj su ravnatelji županijskih ustanova u kulturi predstavili izvješća o radu za 2021. te projekte i programe za 2022. godinu.

„Od navedenog iznosa, 4,1 milijun kuna namijenjeno je poticanju kulturne djelatnosti, točnije programu javnih potreba u kulturi, HNK Ivana pl. Zajca, županijskom bibliobusu, Art kinu, nagrađivanju kvalitete kulturnog stvaralaštva, Kući Halubajskega zvončara i obnovi spomenika na Matić poljani. Iznos od 1,2 milijuna kuna osiguran je za očuvanje kulturno-povijesne baštine, a preostalih 15,2 milijuna kuna čine proračun triju županijskih ustanova u kulturi – Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“, pojasnio je župan.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić naglasila je kako su sve tri ustanove postale značajne edukativne i turističke točke PGŽ-a i izrazila zadovoljstvo brzom prilagodbom pandemijskim uvjetima u muzeje 21. stoljeća. Zajednički je zaključak kako je prethodnu godinu obilježilo stabilno financijsko poslovanje, radovi na digitalizaciji građe te razvoju publike i sadržaja u digitalnom svijetu.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić dodala je da je ishodovana građevinska dozvola za obnovu Guvernerove palače, a u listopadu se očekuje otvorenje novog stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine. Digitalizirano je 10 tisuća muzejskih predmeta dostupnih na digitalni.ppmhp.hr te uspješno nastavljen rad Građanskog muzejskog vijeća kojim se u travnju održava manifestacija „Ljudi od mora“. Kraj svibnja rezerviran je za izložbu povodom 75. obljetnice osnutka Jugolinije, a Muzej narednih godina Muzeju je u fokusu i projekt KTR Putovima Frankopana.

Kao i PPMPH, i Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ postala je Stručna baza Sveučilišta u Rijeci, rekao je ravnatelj Darko Čargonja, a programske aktivnosti većim dijelom bile su usmjerene u stvaranje multimedijalne baze znanja, revitalizaciju glazbene baštine i tisak djela baziranih na čakavskom idiomu. Istaknuo je povećan interes za školu sopila te nastavak započetog projekta riječkog razdoblja hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula. Najavio je održavanje manifestacije „Matetićivi dani“ od 11. do 14. travnja 2022. godine kada se planira i svečani koncert „Jazz za Matetića“. Nakon pandemijske pauze, veseli ga povratak školske terenske nastave u Ronjgima.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka lani su pohranjeni tri tipska primjerka za znanost nepoznate vrste riba iz Jadrana, Kaspijskog mora i Indijskog oceana, istaknula je ravnateljica Željka Modrić Surina, a muzejski savjetnik Marcelo Kovačić sudjelovao je u njihovom prepoznavanju i opisivanju. Godina 2021. bit će zapamćena po otvorenju novog stalnog postava „Divljina s pogledom na more“ i interpretacijskog centra u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, a uređuje se i novi postav o bogatstvu krškog podzemlja Gorskog kotara. Edukativni projekt „Kućni šašavi znanstvenik”, više kustosice pedagoginje Anita Hodak, u 2021. je dobio posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva dok će se u 2022. stalne postave i privremene izložbe moći obići uz novu aplikaciju za interaktivno audio-vodstvo, najavila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari