„A GDJE JE TREĆI?“ Glazbeni salon Zajc novi je program HNK Ivana pl. Zajca

Glazbeni salon Zajc „A gdje je treći?“ novi je program HNK Ivana pl. Zajca što će publici omogućiti i neposrednu komunikaciju s kazališnim umjetnicima. Prvi Glazbeni salon bit će upriličen u četvrtak, 8. veljače 2018. u 20.30 sati

Glazbeni salon Zajc odnosno druženja uz glazbu i razgovor u kazališnom foyeru uvodit će nas u skorašnje operne premijere i koncerte, a u njima će redovno sudjelovati, kao njihovi domaćini, intendant Marin Blažević i ravnatelj Opere Petar Kovačić.

No, uz njih dvojicu stalnih, bit će i treći domaćin večeri, uvijek, naravno, netko iz svijeta glazbe, nekad gostujući, a nekad će to biti članovi našeg orkestra, solisti članovi zbora.

Prvi domaćin Salona dirigent Tomislav Fačini

Prvi Glazbeni salon bit će upriličen u četvrtak, 8. veljače 2018. u 20.30 sati, ususret skorašnjoj premijeri barokne opere „Didona i Eneja“ Henryja Purcella u režiji finske redateljice Mirve Koivukangas. Domaćin Salona će biti dirigent Tomislav Fačini, koji će ravnati izvedbama ove opere, a razgovarat će se o baroknoj operi danas, o glazbenim inspiracijama i idejama…

Svi su pozvani, a ulaz je slobodan. Svakako dođite i povedite nekoga sa sobom. Povedite slobodno i nekog trećeg!

Tomislav FAČINI (1975) studij je završio godine 1996. Rektorovom nagradom. Usavršavao se na institutu Accademia Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Laureat je Međunarodnog natjecanja Antonio Pedrotti. Predaje dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1994. do 2008. godine vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio je šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, a od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Od 2017. preuzeo je vodstvo Zbora HRT-a kao i popularnih ciklusa Sfumato i Kanconijer.

Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, s kojim bilježi uspjehe i opetovane pozive na sve hrvatske pozornice kao i inozemna gostovanja, uz pozamašnu koncertnu sezonu u Zagrebu. Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim značajnijim festivalima u susjednim zemljama, kao i na praktički svim hrvatskim festivalima.

Nastupa sa svim hrvatskim ansamblima, a sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, i ostvario brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Redovito dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu.

Neki od istaknutih programa protekle sezone bili su -od opera Handelova Agrippina i Rossinijev Seviljski brijač, Purcellova Didona i Enej, od oratorija Gounodov Mors et vita, Bachova Muka po Ivanu i Haydnov Jahreszeiten, ciklusi Svijet glazbe i Lisinski subotom, od festivala zatvaranje Biennala, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri i Večeri u sv. Donatu, te zatvaranje Samoborske glazbene jeseni. S Antiphonusom je, povodom velike obljetnice Monteverdija, izveo tri knjige madrigala, Missu in illo tempore i Vespro della beata vergine.

Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views