JESTE LI SPREMNI? U nedjelju kulminacija Riječkog karnevala – velika Međunarodna karnevalska povorka!

U nedjelju 11. veljače u 12 sati kreće povorka sastavljena od 104 grupe s više od 10.000 sudionika i ne staje do navečer, kada s paljenjem pusta na moru i vatrometom oko 20 sati i službeno završava Riječki karneval

Kratki i žestoki, 35. po redu Riječki karneval približava se kraju, a za slatki kraj očekuje nas ono po čemu je peto riječko godišnje doba i najpoznatije – spektakularna Međunarodna karnevalska povorka.

U nedjelju 11. veljače u 12 sati kreće povorka sastavljena od 104 grupe s više od 10.000 sudionika i ne staje do navečer, kada s paljenjem pusta na moru i vatrometom oko 20 sati i službeno završava Riječki karneval.

image description

Što nas sve očekuje u posljednjem karnevalskom vikendu najavljeno je na konferenciji za medije.

Popis svih maškaranih grupa možete pronaći OVDJE

Čak 10 tisuća maškara

– Međunarodna karnevalska povorka, 35. po redu, ove će nedjelje na Korzu okupiti čak 10 tisuća maškara koje će podijeljene u 104 karnevalske grupe publici pokazati svoje maske koje su, znaju svi koji vole i prate karneval, nerijetko prava umjetnička djela u čije je nastajanje uložen golem trud. Kao i obično brojne su grupe pripremile i alegorijska kola i siguran sam da nas i ove godine čeka dobra zabava koja će završiti vatrometom nakon paljenja pusta na Adamićevom gatu – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši i kako mu je drago da je Riječki karneval već godinama prepoznatljiv riječki brend koji privlači sve više stranih i domaćih ljubitelja maškaranih događanja.

– Nije zanemariv niti ekonomski aspekt Karnevala zahvaljujući kojem dodatnu zaradu ostvaruju ugostitelji, hotelijeri, hosteli, prijevoznici ili pak trgovci i vjerujem da će tako biti i ove godine – poručio je Obersnel naglasivši i humanitarnu notu karnevala.

Humanitarni Karnevalski bal

Naime, i ove se godine održava Karnevalski bal na kojem će se ovog puta prikupljati sredstva za Sportski savez osoba s invaliditetom za nabavku specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom.

– Do sada je na humanitarnim balovima sakupljeno nešto više od milijun kuna. Stoga vjerujem da ćemo i ovaj put uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za ostvarenje cilja. Naime, odaziv naših uzvanika je velik, pa će tako Guvernerova palača u subotu ugostiti njih čak 300-totinjak. Na Balu tako očekujemo predstavnike Rijeci prijateljskih gradova Cetinja i Kawasakija, diplomatske predstavnike i veleposlanike Sjedinjenih američkih država, Francuske, Irske, Indije, Republike Koreje, Italije, Norveške, Australije, Argentine, Grčke, Danske i Austrije – zaključio je gradonačelnik pozvavši sve koji mogu i žele da dođu u nedjelju na Korzo te uz veselje i zabavu podrže sudionike maškarane povorke.

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog bala, predsjednica Rotary kluba Rijeka – sv. Vid Lidija Nikočević nadovezala se na Gradonačelnika:

– Već niz godina za redom, Rotary club Rijeka – Sv. Vid sudjeluje u organizaciji ovoga bala, što naglašava njegov humanitarni karakter. Karneval je pojava koja je svojim osnovnim porukama okrenuta ljudima i zajednicama, a Rotary kao internacionalna organizacija već desetljećima osluškuje njihove potrebe i nastoji barem neke potpomoći. Ove godine će tako pomoću sakupljenog novca neke osobe s invaliditetom putem nove sportske opreme bolje moći izraziti svoje sposobnosti i potencijale, i tome se uistinu radujemo.

Novost je povorka mladih – Carnival DJ Session

Što nas sve očekuje u sklopu Međunarodne karnevalske povorke najavila je voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić.

U nedjelju 11. veljače kreće velika završna povorka Riječkog karnevala, a od 104 grupe s više 10.000 sudionika njih 10 dolazi iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Ptuj), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Herceg Novi i Tivat), Srbije (Čačak) te Makedonije (Strumica).

Još 12 grupa dolazi iz svih dijelova Hrvatske, uz posebnu zahvalu Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije.

Kao novost, u sklopu povorke, na samom njenom početku, predstavit će se povorka mladih – Carnival DJ Session s 10 karnevalskih grupa i oko 2.000 sudionika.

U sklopu povorke će se moći vidjeti i 71 alegorijska kola, a sve koji se taj dan spuste na Korzo kroz povorku će na 6 pozornica voditi sljedeći poznavatelji Karnevala – Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Robert Ivanović u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin te Irena Grdinić i Mario Lipovšek na pozornici na Korzu, Ivana Bilen i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Valerio Benčić – Vale i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.

Prije početka same povorke, publiku na Kozu će zabavljati Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, po tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, veliki vatromet te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Ljubavnici i Duo Pegla te DJ, a na pozornici na Korzu Trio Cukar i kafe.

Oni koji ne mogu doći na Korzo u nedjelju, povorku će moći pratiti i iz topline vlastitog doma putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, na YouTube kanalu te u programu HR Radio Rijeke.

Nakon završetka povorke, snimka će se odmah moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri bit će emitirana u dva dijela – prvi u subotu 17. veljače, a drugi u nedjelju 18. veljače, oba dana od 12 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 48 stranice u Novome listu u ponedjeljak 12. veljače.

Sudjelujte u karnevalskim programima

Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran i Meštar Toni pozvali su sve da se u nedjelju spuste na Korzo i uživo prate Međunarodnu karnevalsku povorku, ali da sudjeluju i u ostalim programima Riječkog karnevala, kojih ovog posljednjeg karnevalskog vikenda zaista ne manjka.

Tako KU Čiket u caffe baru Iskra već tradicionalno održava dvije svoje humanitarne zabave pod nazivom „Čep po čep – kolica“ – 9. veljače Karaoke party, a dan nakon Pidžama party .

Na Pašcu se pleše 9. veljače, istoga se dana na Zametu održava svečana proslava „Prveh 50 let Zametskeh zvončari“ uz promociju dokumentarnog filma, a Pusni tanci va Zamete slijede 10. veljače.

U subotu 10. veljače na Korzu se na dvije lokacije kuha s humanitarnim predznakom – Humanitarna maškarana jota na Trgu Republike Hrvatske i Humanitarna karnevalska maneštra u Bazarigovom prolazu.

Od 10. veljače kreće i Maškarani maraton Radio Rijeke koji će u svom eteru pratiti svaki karnevalski korak sve do samog kraja 12. veljače.

Ex port Delta u dva dana nudi mnoštvo zabave, uz Grupu Vigor i Night Express 10. veljače i veliku završnu zabavu na dan povorke s grupom Ljubavnici, Duo Pegla i DJ-em koji će okupljene zabavljati od 15 sati pa do kasno u noć.

Karneval programski prate i brojni riječki klubovi, kao što su TIPSY Ballroom u Filodrammatici 10. veljače i Maškaran fest u Palachu 11. veljače uz nastup 4 mlada benda OVDJE.

Nakon prolaska Međunarodne karnevalske povorke, preostaju nam i završni programi – 12. veljače Pusni pondejak na Zamete uz tradicionalni pohod Zametskih maškara i zvončara, te dan kasnije pusni ophod Krimejskih feštara te suđenje i paljenje pusta. Pustu će se suditi i na Pašcu, Zametu i Pehlinu i to na Pepelnicu 14. veljače.

Kao lijepi epilog i podsjetnik na šarene karnevalske dane, od 15. do 25. veljače na izložbenim će panoima na Korzu biti postavljena humanitarna prodajna Izložba fotografija “Nasmijana lica Riječkog karnevala” foto studija Kurti.

Svi programi i detalji mogu se naći na stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Važna manifestacija

Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala – Erste banke i INA-e.

– S iznimnim zadovoljstvom podržavamo organizaciju karnevala u Rijeci petnaestu godinu zaredom. Prepoznajemo ga, ne samo kao važnu manifestaciju, koja radošću i veseljem povezuje sve svoje sudionike, nego i kao prepoznatljiv turistički brand Grada, koji bitno doprinosi pozicioniranju Rijeke kao urbanog odredišta vrijednog dolaska i boravka. Karneval bitno doprinosi turističkoj promotivnoj prepoznatljivosti Rijeke, a što također doprinosi unapređenju usluga i svih ostalih vezanih aktivnosti vezanih za turizam regije – rekao je Anton Lucijanović, zamjenik direktora Direkcije Erste banke.

Direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Ranta izjavio je – INA je oduvijek podržavala projekte humanitarnog karaktera te je pomagala riječkoj lokalnoj zajednici kroz poticaj bogatih kulturnih programa i projekata. Zato i ove godine INA aktivno podupire Riječki karneval kroz sponzorstvo Humanitarnog bala pri čemu pomaže osjetljivim skupinama u Gradu Rijeci i okolici, s naglaskom na sportske udruge osoba s invaliditetom.

Glas o Rijeci kao gradu bogatog i posebnog kulturnog sadržaja proširio se i izvan granica Hrvatske pa tako Riječki karneval svake godine uveseljava sve više domaćih i stranih posjetitelja, a humanitarne akcije sve su uspješnije, pružajući pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari