AFERA „JAVNA NABAVA“ Krenuli zahtjevi za ostavkom pročelnika Benca, odgovornog za gospodarenje imovinom Grada Rijeke

Sumnjiva je opravdanost poništenja postupka javne nabave kojim je Grad Rijeka zapravo odbio prihvatiti 2,7 milijuna kn nižu ponudu za održavanje zgrada pod ingerencijom Grada Rijeke

Vodeći regionalni dnevni list donio je danas u opsežnom napisu priču o (u najmanju ruku) sumnjivom poništenju postupka javne nabave kojim je Grad Rijeka zapravo odbio prihvatiti 2,7 milijuna kn nižu ponudu za održavanje zgrada pod ingerencijom Grada Rijeke.

Natječaj je poništen u studenom prošle godine u trenutku kada se pojavila znatno povoljnija ponuda izvođača s kojim Grad Rijeka još nije poslovao (ista natječajna dokumentacija – samo 30 % povoljnija ponuda!) a prihvaćanjem te ponude bez posla vrijednog oko 10 milijuna kuna ostao bi dugogodišnji poslovni partner Grada Rijeke – Barić-gradnja.

Natječaj je poništen pod doista čudnim objašnjenjem kako je upravo u tom trenutku (riječ je o vremenskom razdoblju od par dana) u Gradu Rijeci utvrđen povećan broj zgrada o kojima bi ponuđač trebao brinuti i održavati ih (riječ je o troznamenkastoj brojci rečenih zgrada?!), što je bilo sumnjivo i Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koja je ocijenila da natječaj nije smio biti poništen – a definitivno ne na način i s razlogom pod kojim je poništenje obrazložio pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimir Benac.

O svemu se danas izjasnio i riječki HNS koji bezuvjetno traži ostavku pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimira Benca, a to je obrazložio predsjednik riječkog ogranka HNS-a Juraj Bukša.

„Potpuno je jasno da pročelnik odgovoran za upravljanje gradskom imovinom, Vladimir Benac, mora odmah podnijeti neopozivu ostavku, ako ništa drugo onda zbog političke odgovornosti. Naime, svakom je poduzetniku potpuno jasno kako gradska politika upravljanja imovinom u vlasništvu grada mora biti najtransparentniji dio svake gradske politike. To se, između ostaloga, odnosi i na upravljanje poslovnim prostorima.

Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja ide u smjeru narušavanja povjerenja poduzetnika u gradske javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu. Za narušavanje poslovne klime u gradu potrebno je pozvati na odgovornost sve one koji u tome sudjeluju“, smatra Bukša i dodaje: „Grad u kojem svaki poduzetnik nema jednaku priliku za poslovanje i svoj razvoj nema budućnost koju zaslužuje. Upravo je zdravo i razvijeno lokalno poduzetništvo i obrtništvo glavni preduvjet daljnjeg razvitka grada. Predmetni slučaj pokazuje da je gradska uprava još uvijek vrlo daleko od te spoznaje, no sada je zadnja prilika za djelovanje.“.

Juraj Bukša

Poduzetnici i obrtnici kao glavne probleme svog poslovanja ističu u najvećoj mjeri upravo netransparentnu i često neshvatljivu politiku poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, istaknuo je danas uime riječkog HNS-a Juraj Bukša:

„Kako smo mi u riječkom HNS-u svjesni da bez konstantne interakcije s poduzetnicima ne može biti niti kvalitetnog programa i strategije razvoja poduzetništva, s mnogima od njih smo komunicirali i to još uvijek činimo. Poduzetnicima i obrtnima smetaju ponekad sumnjivi ishodi javnih natječaja za dobivanje poslova održavanja i izvođenja radova na gradskoj imovini. HNS Rijeka je, upravo na zahtjev velike skupine ogorčenih riječkih poduzetnika, prije godinu dana pokrenuo inicijativu za izradu javno dostupne online baze podataka svih gradskih poslovnih prostora i gradske imovine. Sada je, nažalost, potpuno jasno da su ti riječki poduzetnici bili s pravom ogorčeni, te da su njihove primjedbe bile više nego opravdane. Ista inicijativa je jednoglasno podržana od strane Gradskog vijeća prilikom usvajanja gradskog proračuna pa je baza podataka sada u testnoj fazi. Glavni smjer djelovanja riječkog HNS-a, a i mojeg osobnog, i nadalje će biti na podizanju poduzetničke klime u gradu, pa upravo zato svojom odgovornošću smatramo da još jednom vrlo jasno i nedvosmisleno zatražimo hitnu ostavku pročelnika Benca te njegovu ispriku građanima Rijeke“, rekao je Bukša.

Iz riječkog HNS-a ujedno podsjećaju kako je Vladimir Benac trenutno vršitelj dužnosti pročelnika Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom, dok je natječaj za to radno mjesto, kao i još pet pročelničkih mjesta, objavljen u Narodnim novinama prošloga mjeseca, a što samo po sebi i nije najkorektniji potez riječkog gradonačelnika svega nekoliko mjeseci pred lokalne izbore.

„Logički se nameće da, u slučaju da se v.d. pročelnik na spomenuti natječaj prijavio, očekuje i povlačenje njegove prijave.“, zaključio je Bukša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari