SVI PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA! U Rijeci obilježen Dan ružičastih majica

Svako peto dijete je žrtva vršnjačkog nasilja, a ono se najčešće događa od četvrtog do osmog razreda osnovne škole

Dan ružičastih majica, odnosno dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježen je na Korzu u organizaciji Centra za participaciju žena u društvenom životu. Na štandu su izloženi tematski radovi učenika iz riječkih osnovnih škola koje su se pridružile akciji.

Obilježavanje se provodi s ciljem prevencije nasilja među mladima. Svako peto dijete je žrtva vršnjačkog nasilja, a ono se najčešće događa od četvrtog do osmog razreda osnovne škole.

Volonterka Centra za participaciju žena u društvenom životu, psihologinja Iva Šaban, rekla je nešto više o samoj akciji.

„Riječ je o inicijativi u borbi protiv vršnjačkog nasilja na globalnoj razini. Sam pokret započeo je u Kanadi 2007. godine kad je jedan dječak odlučio doći u školu u ružičastoj majici u znak potpore svojoj bolesnoj majci. Zbog tog svog čina bio je žrtva ismijavanja i zlostavljanja, no jedna skupina njegovih školskih kolega odlučila je u znak potpore također odjenuti ružičaste majice. S vremenom je taj njihov oblik protesta postao svojevrsnim simbolom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a inicijativa je postala globalna.

Dan ružičastih majica održava se svake zadnje srijede u veljači, a u Hrvatskoj se službeno obilježava od 2014. godine. Jedan od ciljeva inicijative je senzibiliziranje javnosti o tom problemu kojeg je bitno prevenirati, nasilje koje nas okružuje i zahvaća različite sfere života posebno štetne posljedice može ostaviti na mlade, stoga je zadaća nas odraslih da im osiguramo okruženje za sigurno i sretno djetinjstvo”, zaključila je Iva Šaban, prenose mrežne stranice PGŽ.

U ime Primorsko-goranske županije akciji se pridružio pročelnik Ureda Županije Goran Petrc. Istaknuo je važnost ovakvih akcija, posebno u današnje vrijeme kad se količina nasilja i netrpeljivosti u svijetu povećava, jer poduzimaju mjere suzbijanja nasilja još od najranije dobi i uče mlade da nasilje nije način kojim se može ići kroz život.

“Primorsko-goranska županija prati ovakve aktivnosti preko svog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade, tako da je pokrovitelj i ove današnje akcije. Naravno da će nastaviti podržavati i pratiti akcije koje idu prema suzbijanju nasilja te aktivnosti udruga koje se bave takvom vrstom djelatnosti”, zaključio je pročelnik Petrc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari