MORE SPAJA-EKO MREŽA

Video | ‘Ajkule’ i ronioci iz Jadranova čistili podmorje; Iz uvale Perčin izronili gomilu auto-guma, plastike, boca…!

Automobilske gume, plastike svih vrsta, boce i raznoliki drugi otpad izvađen je danas iz uvale Perčin u Jadranovu. Treća je to od ukupno šest akcija čišćenja mora u organizaciji Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula. Više u video prilogu!

Hrvatska kao turistička I mediteranska zemlja mora brinuti o čistoći svog mora. Znaju to i pripadnici “Ajkule” koji su u uvali Perčin u Jadranovu proveli još jednu u nizu ovogodišnjih akcija čišćenja mora.

“Projekt ‘More spaja-eko mreža’ je projekat koji smo započeli još prošle godine na temelju iskustva koje imaju veterani “Ajkula” zajedno sa specijalnom jedinicom policije Rijeka “Ajkule”. I ujedno da pomognemo u zaštiti našeg hrvatskog podmorja i ekologije i cijelog onog životinjskog I biljnog svijeta koji živi u našem Hrvatskom moru, kaže Perica Prpić, predsjednik USPDR “Ajkula” za Kanal Ri.

Cilj projekta More spaja-eko mreža jest povezati sve ljude koji se bave podvodnim aktivnostima, odnosno ronjenjem.

Projekt se sastoji od 6 ekoloških akcija

“Gdje smo već dvije odradili, ovo je treća. Još nam ostaju eko akcije u Dobrinju, Opatiji i gradu Bakru.”, dodaje Prpić.

Sudionicima se obratio gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina koji je svima poželio uspješnu akciju.

“More je jedan veliki dar naše Hrvatske i to trebamo čuvati. Ja sam i sam ronioc i puno toga smo našli u akcijama čišćenja. To treba održavati svake godine jer to je jedan naš biser od koga praktički mi i živimo.”, rekao je Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice.

Današnjoj akciji odazvali su se mnogi, ističući važnost čišćenja podmorja od otpada.

“Vrlo često sudjelujem sa svojim prijateljima u tim eko akcijama, pogotovo ovdje na Kvarneru.”, kaže Morana Mužinić iz RŠ ScubaGene Jadranovo.

“Mi smo inače, ja i supruga s Drenove, dolazimo s ekipom Scuba gene. Malo ćemo čistiti podmorje kad već volimo roniti. Družimo se svi skupa i tako eto, odazovemo se rado svakoj eko akciji.”, dodaje Damir Džido iz RŠ ScubaGene Jadranovo.

Danas se u morima cijelog svijeta nalazi više od šezdeset milijuna tona otpada, a od toga otprilike više od devedeset posto nalazi se na morskom dnu. Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema jer, osim kroz ekološki negativni utjecaj, predstavlja golem rizik za zdravlje ljudi općenito, s ogromnim ekonomskim posljedicama.

Neodgovornih pojedinaca uvijek će biti stoga su akcije poput današnje itekako potrebne, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari