LOKALNI IZBORI

Akcija mladih predstavila Bojana Kurelića kao kandidata za načelnika Viškova

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Akcije mladih predstavio se kandidat Akcije mladih za načelnika Općine Viškovo Bojan Kurelić.

Na konferenciji su se medijima obratili kandidat Akcije mladih za načelnika Općine Viškovo Bojan Kurelić i kandidatkinja za njegovu zamjenicu dosadašnja nezavisna vijećnica Mirna Međimorec.

 Podizanjem razine komunalnih i javnih usluga Viškovo treba i može postati GRAD – GRAD VIŠKOVO

 Viškovo je općina koja je u zadnjih 20 godina doživjela izuzetnu ekspanziju po pitanju izgrađenosti i porasta broja stanovnika. Nažalost tu ekspanziju nije adekvatno pratio razvoj komunalne i javne infrastrukture koja je ključna za razinu kvalitete života. Upravo taj nedostatak u razvoju komunalne i javne infrastrukture koja nije pratila iznimnu gradnju obiteljskih i stambenih jedinica diljem općine glavna je prepreka razvoju Viškova.

Danas je Viškovo brojem stanovnika daleko najveća općina u Republici Hrvatskoj, općina s visokim prirodnim i migracijskim prirastom stanovništva i jedna od stanovništvom najmlađih općine u našoj zemlji. Kao prvi korak u daljnjem razvoju Viškova vidimo u promjeni statusa. Vrijeme je da Općina Viškovo postane Grad Viškovo.

Promjena statusa jedinice lokalne samouprave iz općine u grad prvenstveno je simboličkog značaja, ali je prvi korak prema podizanju razine komunalne i javne infrastrukture, te poticaj prema daljnjem razvoju povijesnih, kulturnih i turističkih potencijala Viškova. Status grada omogućuje Viškovu preuzimanje više odgovornosti i obveza, a mi smatramo da je Viškovo na taj korak spremno.

Viškovo vidimo kao grad koji prvenstveno služi građanima za podizanje kvalitete njihovog života a najvažniji segment u kvaliteti stanovanja u određenom naselju je uređenje komunalne infrastrukture. Uređenje i sanacija cesta,  razvoj kanalizacijskevodovodne i plinske mreže, uređenje javnih površinazelenih površinaparkova i šetnica, uređenje i gradnja novih javnih prostora – poput novog gradskog trga iza zgrade općine i Doma Hrvatskih branitelja.

Kao iznimno bitan segment u daljnjem razvoju Viškova vidimo u funkcionalnom povezivanju općina i gradova koji nas okružuju. Kao prvi korak u tom funkcionalnom povezivanju jedinica lokalne samouprave vidimo osnivanje zajedničkog komunalnog društva Općine Klana i gradova Kastva i Viškova. Vidimo i osnivanje zajedničke turističke zajednice kojom bi mogli na puno kvalitetniji način brendirati zajedničku povijesnu i kulturnu baštinu. To povezivanje omogućilo bi nam i puno pristupačniji razvoj zajedničkih projekata poput zajedničkog grobljasortirnice i kompostane.

Osim funkcionalnog povezivanja poticali bi razvoj vertikalnog javnog prijevoza kojim bi iz  sustava javnog prijevoza 19. stoljeća ušli bi u 21. stoljeće. Umjesto da moramo javnim prijevozom putovati prvo u Grad Rijeku da bi došli u neku od naših susjednih općina, omogućili bi našim sugrađanima direktne linije od Klane, preko Viškova, Kastva, Matulja do Opatije i Lovrana. Na ovaj način osim što bi rasteretili pritisak na javni prijevoz prema Rijeci funkcionalno bi povezali sve općine i gradove koji nas okružuju.

Viškovo isto tako vidimo i kao grad transparentnog proračuna u kojem su građani upoznati sa svim segmentima javnog trošenja novca, grad u kojem njegovi građani participiraju i sudjeluju u kreiranju gradskih politika i proračunaGrad bez prireza i dodatnih poreznih opterećenja za svoje građane i poduzetnike. Grad koji razumije i potiče svoje obrtnike i male poduzetnike.

Grad u kojem njegovi građani neće imati potrebu za prijavljivanjem svoje obitelji u neki drugi grad ili općinu kako bi si osigurali mjesto u vrtiću ili školi. Grad u kojem nemamo samo produženi nego besplatni cjelodnevni boravak u školama. Grad koji je spreman u suradnji s državom i županijom pokrenuti izgradnju srednje škole.

Grad koji potiče kreativno izražavanje mladih i koji ima prostore za mlade. Grad koji ima svoj trg za sva kulturna i zabavna događanja. Grad koji razumije sve svoje sportske klubove i kulturna društva i koji zna kako poticati ne samo profesionalno i poluprofesionalno bavljenje sportom, nego i rekreaciju svojih sugrađana.

Grad koji neće glumiti da rješava problem Marišćine i Sovjaka nego grad koji će taj problem riješiti.

Svoju podršku kandidaturi Bojana Kurelića na tiskovnoj konferenciji izrazili su, dosadašnja nezavisna vijećnica u Općini Viškovo Mirna Međimorec koja je ujedno i kandidat za zamjenika Bojanu Kureliću te Tajana Saršon Radaljac koja će biti kandidat na općinskoj listi za Općinsko vijeće.

Mirna Međimorec je istaknula izvrsnu suradnju koja je imala u vijeću s Akcijom mladih i Bojanom Kurelićem u ovom mandatu te posebno naglasila zajedničku borbu protiv najvećeg problema u općini, a to je Marišćina.

Tajana Saršon Radaljac naglasila je da ovo njen prvi politički angažman i da se odlučila aktivirati jer je u Bojanu, Mirni i cijeloj ekipi vidjela jasno viziju i energiju da se nešto u našem Viškovu promijeni. Pogotovo za našu djecu, školarce i mlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari