Akcija mladih traži otvaranje policijske postaje  za područje Kastva, Viškova i Klane

Foto: Vandalizam u Viškovu (Screenshot)

Otvaranje policijske postaje za područje Kastva, Viškova i Klane je nužnost ali i suradnja ovih JLS na racionalizaciji javnih servisa i usluga

Rečeno je to danas na konferenciji za medije Akcije mladih koju su održali Davor Jurčić, vijećnik Akcije mladih u Gradu Kastvu i Bojan Kurelić, vijećnik Akcije mladih u Općini Viškovo.

Ubojstvo i pokušaj ubojstva

“Ubojstvo, pokušaj ubojstva te svakodnevni vandalizam na području Općine Viškova i Grada Kastva osnovni su motiv za održavanje današnje tiskovne konferencije. Katastrofalno sigurnosno stanje i porast vandalizma traže hitnu reakciju svih nadležnih službi i tijela. Na području Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana realan broj stanovnika bliži si brojki od 40.000 ljudi a takva kritična masa ljudi, veliki prirast i doseljavanje zahtjeva hitno otvaranje policijske postaje za to područje.”, rečeno je.

“Nadležna policijska postaja za Kastav, Viškovo i Klanu danas je I. policijska postaja koja se nalazi u centru grada Rijeke i vrijeme odaziva na intervenciju ako ne postoji patrola na tom području preveliko je za kvalitetnu prevenciju i intervenciju”, istakli su iz Akcije mladih i naglasili kako bi se u rješavanje ovog problema trebale zajedničkim snagama uključiti sve zainteresirane strane, odnosno ovlašteni predstavnici Kastva, Viškova i Klane.

“Trenutačno treba otvoriti komunikaciju s Ministarstvom unutarnjih poslova da se izvide sve moguće opcije, a s druge strane zainteresirane jedinice lokalne samouprave moraju ponuditi rješenja MUP u obliku adekvatne lokacije za zajedničku policijsku postaju pa čak i pokretanje projekta kojim će se osigurati lokacija za izgradnju stanova u okviru programa poticajne stanogradnje kojim bi se omogućilo novo zaposlenim djelatnicima policije rješavanje stambenog pitanja na ovom području.”, istakli su Jurčić i Kurelić.

Stanje s vandalizmom

“Osim represije, trenutačno stanje s vandalizmom na području Kastva i Viškova šalje i jasnu poruku nadležnim institucijama da mladi na ovom području nemaju adekvatnih programa, inicijativa i projekata za kvalitetno ispunjenje svog slobodnog vremena. Ne postoje programi za mlade, prostori namijenjeni mladima kao ni projekti usmjereni na realizaciju njihovog slobodnog vremena. Ako uzmemo u obzir da su Grad Kastav i Općina Viškovo jedince lokalne samouprave s možda najvećim prirastom stanovništva, a Općina Viškovo osim što je u prosjeku starosti stanovništva jedna od najmlađih trenutačno je i brojem stanovnika daleko najveća općina u Republici Hrvatskoj jasne su potrebe za realizaciju projekata za mlade.

Osim konkretnih projekata za realizaciju slobodnog vremena za mlade treba jasno upozoriti i da ne postoje adekvatni uvjeti na ovom području koji se tiču osnovnih parametara za mjerenja kvalitete života. Pa tako Općina Viškova i Grada Kastav nemaju dovoljno mjesta u vrtićima, a Općina Viškove nema produženog boravka u osnovnoj školi a ni pedijatra ni ginekologa. Dom zdravlja u obje ove jedinice lokalne samouprave je na žalosnoj razini.”, rečeno je.

Davor Jurčić

Prijedlog rješenja

Kako bi osim kritike ponudili i konkretna rješenja, vijećnici Akcije mladih na idućim sjednicama gradskih i općinskih vijeća predložit će konkretne mjere kojima bi se osigurala dodatna sredstva za realizaciju gore navedenih projekata i inicijativa.

Racionalizacijom javnih servisa i usluga može se doći do znatnih ušteda u poslovanju jedinica lokalne samouprave pa predlažu i konkretne mjere suradnje tih JLS koji bi se osigurala dodatna sredstva.

izgradnja zajedničkog Doma zdravlja
spajanje turističkih zajednica Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana
zajedničko ulaganje u dovršetak projekta groblja koji se nalazi na samoj granici između Kastva i Viškova
zajedničko upravljanje i vlasnička struktura u komunalnom društvu
zajednički model suradnje u rješavanju problematike predškolskog i školskog odgoja

Ove mjere su prvi koraci prema maksimalnoj racionalizaciji javne uprave i zajedničkoj suradnji JLS koji jedini mogu omogućiti podizanje standarda građana na području Kastva, Viškova i Klane, rečeno je danas na konferenciji za medije Akcije mladih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views