ODRŽAN SUSRET

Galerija | Aktivisti inicijative „Hod za mir“ iz Ljubljane stigli u Rijeku; Cilj je promovirati poruke mira

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je susret Rijeka mira čiji su inicijatori aktivisti inicijative „Walk Peace“ odnosno „Hod za mir“. Riječ je o međunarodnoj inicijativi koja je započela kao odgovor na izraelsko-palestinski rat, a glavni joj je cilj promovirati poruke mira.

Prvo izdanje ove inicijative započelo je u proljeće dvodnevnim hodom od Rijeke do Trsata, ljetno izdanje bilo je trodnevno hodanje od Trst do Ljubljana, a na ovom trećem jesenskom izdanju hodalo se iz Ljubljane u Rijeku. I upravo tim povodom u Gradskoj su se vijećnici okupili mirotvorci, aktivisti I pisci iz Hrvatske, Italije, Nizozemske i Slovenije.

Kako je istaknula aktivistica inicijative „Hod za mir“ i Udruge „Za bolji svijet“ Andrea Cvitan, inicijativa je na proljeće krenula upravo iz Rijeke kada se međunarodna grupa aktivista odlučila pokrenuti neku akciju na temu promocije mira. „Današnji svijet je sve, samo u miru nije. I ovom akcijom htjeli smo ukazati na važnost mira. Na našem putu priključili su nam se aktivisti iz različitih europskih zemalja, a svima nam je zajedničko jedno – mir je osnovno ljudsko pravo. Želimo graditi mostove pomirenja i hodamo za one koji to nažalost ne mogu“, rekla je Cvitan.

Podršku inicijativi svojim su dolaskom iskazali i riječki nadbiskup Mate Uzinić kao i gradonačelnik Marko Filipović. „Živimo u vrlo izazovnim i nestabilnim vremenima kada su ovakve inicijative potrebne. Svijet kakav poznajemo baziran je na miru koji je nastupio nakon završetka Drugog svjetskog rata, ali svjedoci smo promjena koje se događaju i naš mir, nažalost, dolazi u pitanje. Ovaj hod nosi snažnu poruku da je mir moguć, da je dijalog važniji od sukoba i da zajedništvo naroda i pojedinaca može donijeti promjenu. Neka ovaj susret bude prilika za nove ideje, inspiraciju i jačanje mreže ljudi koji vjeruju u mir. Pozivam vas da nastavite graditi mostove, ne samo između naših zemalja, već i između ljudi, ideja i vizija za bolju budućnost. Rijeka će uvijek biti mjesto susreta i grad otvorenih vrata za one koji grade mir te vaš partner u ovoj plemenitoj borbi za svijet bez ratova i nasilja“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Skupu su prisustvovali i nizozemski teolog, aktivist, autor i direktor mreže Svijet susjedstva (A World of Neighbours) i Graceland Festivala Rikko Vooberg, talijanski pisac, pjesnik i humanist Giacomo Scotti, hrvatska spisateljica, pjesnikinja i humanitarka Diana Rosandić Živković, slovenska spisateljica i pjesnikinja Zdenka Kallan Verbanac i Valentina Otmačić iz Centra za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci.

Inicijativu su svojim dolaskom podržali i učenici Srednje talijanske škole u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari