20 GODINA UDRUGE LORI

Aktivističke izložbe otvorile 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua

Foto: Moja Rijeka

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, jučer je započeo 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, kojim Lezbijska organizacija Rijeka LORI ujedno obilježava svoj „okrugli“ 20. rođendan.

U izlozima Gradske vijećnice otvorena je aktivistička izložbe „20 godina LORI“, u Gradskoj vijećnici održana panel-rasprava “Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj”, a u Galeriji SKC u Palachu predstavljeni projekt „AIDS – prema stvarnim događajima“ i izložba „Pandemija – prema stvarnim događajima“.

Foto: Moja Rijeka

Kustos Vladimir Čajkovac posjetiteljima u Palachu obratio se online te predstavio istraživanje iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju Crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19.

Foto: Moja Rijeka

Festival Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) do 17. listopada okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel-rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju.

Foto: Moja Rijeka

Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.

Festival Smoqua od 2017. godine organizira udurga „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari