MEĐUNARODNA IZLOŽBA

ŠTO SE TO RADI U CENTRU RIJEKE? U tijeku pripreme za još jedan prestižan događaj u “gradu koji teče”!

Foto: Mateo Levak/Riportal

U Rijeci će se održati Međunarodna izložba “Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.” koju je pripremilo više od 40 povjesničara iz 18 zemalja!

Na riječkom Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u tijeku su pripreme za otvorenje Međunarodne izložbe “Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.” Radnici pripremaju skele odnosno veliku konstrukciju u funkciji izložbe kakvu Rijeka još nije vidjela!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Veliko službeno otvorenje izložbe Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923, održat će se 20. listopada na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske. Izložba na otvorenom dolazi u Rijeku u sklopu europske turneje koja traje od 2018. godine. Hrvatsko izdanje izložbe dio je službenog programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, pripovijeda jedinstvenu priču o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine, s posebnim naglaskom na zemlje Srednje i Istočne Europe.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prikazane su brojne promjene do kojih je došlo u razdoblju 1918. – 1923. u različitim sferama života i na različitim razinama: u politici, ekonomiji, gospodarstvu, kulturi i svakodnevnom životu. Izložba tako naglašava utjecaj tih promjena na budućnost kontinenta, uključujući i aktualne međunarodne odnose te suvremenu kulturu sjećanja u različitim zemljama uzimajući u obzir i hrvatsko gledište.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Dosad je izložba prikazana u devet gradova: Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Verdunu (Francuska), Berlinu i Weimaru (Njemačka), Pragu (Češka), Bratislavi (Slovačka), Wrocławu, Krakovu i Varšavi (Poljska).

Foto: Mateo Levak/Riportal

Neki od najuglednijih istraživača povijesti dvadesetog stoljeća surađivali su u pripremi izložbe. Jedan od njih je prof. dr. Jay Winter sa Sveučilišta Yale (SAD), koji ističe jedinstven karakter izložbe: “Nitko dosad na ovakav način nije iznio priču o Novoj Europi koja je bila rođena na ruševinama rata 1914. – 1918. Predstavljamo izvještaj, koji obiluje vizualnim i dokumentarnim materijalima, o preokretima koji su oblikovali svijet u kojem živimo.”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prof. dr. Jan Rydel, koordinator u Europskoj mreži sjećanje i solidarnost, dodaje: “Želimo pokazati kako se posljedice nekih pojava od prije 100 godina mogu osjetiti i dan- danas. Prikazujući različita tumačenja procesa koji su se odvili u našoj regiji nakon Velikog rata možemo predočiti i razne osjetljive teme iz perspektive pojedinih naroda te raznolikost pogleda na ratni sukob prisutnih u kolektivnom pamćenju.”.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prof dr. Vjeran Pavlaković, stručni konzultant te autor dijela izložbe koji prikazuje prošlost Hrvatske i grada Rijeke, na sljedeći način objašnjava hrvatski kontekst:

“Kao posljedica aneksije grada koju je izvršio revolucionar i pjesnik Gabriele D’Annunzio te uslijed podjele provedene prema Rapalskom ugovoru, Rijeka je postala glavno političko pitanje na Jadranu koje je desetljećima utjecalo na talijansko-jugoslavenske odnose. Granica na Rječini nije označavala samo političku podjelu između Rijeke i Sušaka, nego i podijeljen simbolički krajolik. Nakon uspostave granice, Italija i Kraljevina SHS pokrenule su niz spomeničkih i arhitektonskih intervencija s ciljem utvrđivanja suprotstavljenih identiteta.”.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Izložba ima oblik bijelo-srebrnog kockastog paviljona koji se ističe po originalnoj konstrukciji. Sastoji se od više od 200 materijala iz arhivske građe – fotografija, preslika dokumenata i filmova.

Sadržaj je prikazan u obliku tekstova, pokretnih slika te interaktivnih izložaka smještenih kako unutar paviljona, tako i na njegovim vanjskim zidovima. Dio izložbe sačinjavaju i pozadinski zvukovi iz tog doba. Povijesni dokumenti i osobna sjećanja stvaraju priču o teškim počecima Nove Europe te nasljeđu koje i dan- danas utječe na njezine stanovnike, unatoč činejnici da je Veliki rat završio prije sto godina.

Više informacija o izložbi, stručnjacima koji su sudjelovali u izradi i međunarodnom putu izložbe možete pronaći ovdje: www.enrs.eu/afterthegreatwar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari