ALARMANTNA SITUACIJA S RIJEČKIM SMEĆEM: Rijeka 2016, ne smije postati Napulj 2011.!

Ako Mariščina ne može raditi, gdje ćemo sada odvoziti smeće i tko će to platiti?! Rješenje ne može biti da Riječani plaćaju skup odvoz otpada u neke druge dijelove Hrvatske, a još manje da grad Rijeka uskoro bude zatrpan smećem, upozorili su riječki HNS-ovci

Riječki HNS-ovci pozvali su „tehničkog premijera da prekine godišnji odmor“. Naime, upravo pod nazivom „Rijeka 2016, ne smije postati Napulj 2011“ riječki HNS-ovci upriličili su tiskovnu konferenciju na kojoj su sudjelovali dr.sc. Juraj Bukša, predsjednik HNS podružnice Rijeka, Andrej Poropat, potpredsjednik HNS podružnice Rijeka i županijski vijećnik te Tanja Vuković, predsjednica Nadzornog odbora KD Čistoća.

Tiskovna HNS Rijeka (1)

– Iako bi se iz posljednjih događaja dalo zaključiti kako MOST i HDZ ne surađuju, Mariščina je primjer odlične suradnje unutar koalicije MOST – HDZ. Suradnja njihova dva ministra dovela je do toga da suvremeni centar za zbrinjavanje otpada u koji je uložen ogroman novac, bez opravdanog razloga ne može dobiti dozvolu za rad. Potpuno dovršen, a zatvoren centar Mariščina samo je još jedan primjer kaosa koji nam je ostavila Vlada MOSTa i HDZa! Mogu prihvatiti tezu da novi ljudi donose nove ideje kao i da novo vrijeme nudi nove mogućnosti, slijedom toga i da će nova strategija gospodarenja otpadom možda biti bolja od one stare, ali nedopustivo je blokirati nešto što je dovršeno i na čemu se godinama radilo bez da imamo alternativno rješenje za odmah i sada! Neke se stvari jednostavno ne mogu i ne smiju zaustaviti. A jedna od njih je i odvoz otpada. Zbog toga bih tehničkom ministru Dobrovicu postavio vrlo jednostavno pitanje… Ako Mariščina ne može raditi, gdje ćemo sada odvoziti smeće i tko će to platiti?! Rješenje ne može biti da Riječani plaćaju skup odvoz otpada u neke druge dijelove Hrvatske, a još manje da grad Rijeka uskoro bude zatrpan smećem! Problem Mariščine u svojoj je srži problem nacionalne politike, pa pozivam tehničkog premijera Oreškovića da prekine godišnji odmor i da se pozabavi s ovim problemom dok ne bude prekasno! Ovo je posao tehničke Vlade!, istaknuo je u svom izlaganju Andrej Poropat, potpredsjednik HNS podružnice Rijeka i županijski vijećnik

– Sve navedeno dovelo je na koljena KD Čistoću, društvo koje se u potpunosti pridržavalo Plana i Strategije gospodarenja otpadom od 2007.-2015. godine te je njima prilagodilo i svoje dugoročno poslovanje. Do danas su uložili znatna materijalna sredstva kako bi ispunili zahtjeve iz gore navedenih dokumenata te u svom poslovnom planu predvidjeli početak rada Mariščine i tu pogriješili u procjeni… otvaranje Mariščine probilo je sve očekivane rokove te je KD Čistoća bilo prisiljeno prikupljeni otpad razvoziti po raznim odlagalištima u RH. Ukupni troškovi transporta riječkog otpada do drugih odlagališta u RH do sada su oko 22 mil. kn, a ako uzmemo u obzir činjenicu da dozvola za rad niti ne može biti izdana prije 9. mjeseca, postavlja se pitanje koliko će uopće Čistoća moći financirati ovu situaciju.
Da stvar bude apsurdnija, Ministarstvo šalje svoje inspektore, uredno izričući prekršajne kazne društvu i direktoru društva, trenirajući strogoću pod nalogom Ministra, umjesto da ponude alternativno rješenje, a u konačnici i snose u potpunosti trošak nastao transportom otpada, budući da je Mariščina spremna za rad u potpunosti pa se transport vrši isključivo zbog odluke Ministra i njegovog novog Plana.
Posljednje u nizu apsurda jest izdavanje zabrane čak i pretovara otpada na Mariščini, iako istovremeno nadležni županijski ured dostavlja mišljenje kako smatra da je pretovar moguć i dopušten već izdanom dozvolom.
Uprava KD Čistoća traži objašnjenja i upute od Ministarstava, no sva tijela šute, osim inspektora koji izriče prekršajne naloge. Stoga moram istaknuti i pohvaliti izniman trud kako direktora tako i zaposlenika Čistoće, u što su do sada uopće uspjeli sami financijski prebroditi golemi nepredviđeni trošak i Riječane spasiti od katastrofe zbog običnog politikantstva.
Životno je i logično da nitko pa ni Čistoća, ni Grad Rijeka, ne mogu još dugo izdržavati ovu apsurdnu situaciju, što će se u prvom redu očitovati u potpunoj obustavi odvoza otpada iz Rijeke i PGŽ-a, a već se očitovala u odustajanju od raznih razvojnih projekata koji su trebali biti realizirani, istakla je Tanja Vuković, predsjednica Nadzornog odbora KD Čistoća.

– Prije pet godina svijet se zgražao scenama iz Napulja. Zbog sukoba raznoraznih interesa između vlade, lokalnih vlasti, a i mafije u Napulju su se gomilala brda smeća na 30 stupnjeva u hladu. Jeziv smrad se širio, a prijetila je velika opasnost od epidemije. Nažalost, to je jedan od scenarija koji bi mogao pogoditi i Rijeku ako Čistoća prestane odvoziti smeće. Prema podacima koje imamo, Rijeka i okolica godišnje proizvedu 70 tisuća tona smeća–znači dnevno oko 190 tona, što znači za samo par dana na našim ne baš širokim ulicama tisuću tona. To bi zatrpalo ulice, onemogućilo parkiranje, što je i najveća boljka građana, a da ne govorimo o smradu truleži na 35 stupnjeva. Ta bi vijest i slike u vrijeme kad zbog odmora i nema puno bitnih vijesti postale hit na portalima i novinama, no nažalost učinile bi i ogromnu štetu usred turističke sezone. Smeće je u ovom trenutku velik problem i treba ga isto tako brzo riješiti. Nema vremena za prepucavanja i traženje krivca. Stoga tražimo od odgovornih da sjednu za stol i pronađu najbolje moguće rješenje u ovom trenutku bez odlaganja, a političke poene neka skupljaju na rješenju, a ne na optuživanju druge strane.
Ponavljam situacija je preozbiljna – RIJEKA 2016 NE SMIJE POSTATI NAPULJ 2011.!, zaključio je obraćanje novinarima Juraj Bukša, predsjednik HNS podružnice Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari