ŽELJA ZA JAČANJEM SURADNJE

Albanski veleposlanik u RH NJ. E. Riza Poda u posjetu Opatiji

Albanski veleposlanik u RH NJ. E. Riza Poda u posjetu Opatiji

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin održao je primanje za albanskog veleposlanika u RH NJ. E. Rizu Podu. U pratnji veleposlanika bili su počasni konzul Republike Albanije u Rijeci Bashkim Enesi  i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u PGŽ Gani Xharrahi.

Na primanju je naglašeno kako su odnosi između dvije države na izuzetno visokoj razini, što je potvrđeno i potpisivanjem dokumenta o strateškom partnerstvu među državama, kao i potporom koju Hrvatska daje Albaniji na njenom pristupnom putu u Europsku uniju. Veleposlanik Poda je naglasio i izvanredno djelovanje albanske nacionalne manjine kroz vijeća nacionalnih manjina u gradovima i na razini Primorsko-goranske županije. Ujedno je i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj izabrana iz redova albanske nacionalne manjine, vezana uz ovaj kraj i vrlo aktivno radi na unapređenju međusobnih odnosa.

Istaknuta je obostrana želja za daljnjim jačanjem suradnje te kulturnih i gospodarskih veza, osobito na području turizma.  Još 2017. godine pokrenuta je inicijativa za zbližavanjem Opatije s albanskim gradom Sarandom koji je posljednjih godina postao atraktivna turistička destinaciju na albanskoj rivijeri. Pismo namjere o suradnji je potpisano, a cilj je uskoro suradnju i konkretizirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari