I POVIJESNA VEZA

Primanje za veleposlanika Republike Austrije u RH NJ. E. Josefa Markusa Wuketicha

Primanje za veleposlanika Republike Austrije u RH NJ. E. Josefa Markusa Wuketicha

Gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić primio je danas u službeni posjet austrijskog veleposlanika u RH NJ. E. Josefa Markusa Wuketicha. U pratnji veleposlanika bila je Sonja Holocher – Ertl, savjetnica za trgovinske poslove austrijskog veleposlanstva.

– Povijesne veze Opatije s Bečom su dobro poznate, što se vidi i na arhitekturi našeg grada. Za to je u prvom redu zaslužan Carl Seidl, arhitekt koji je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće projektirao mnoge značajne objekte u Opatiji, u vrijeme kad je Opatija postajala važno turističko odredište. I zgrada gradske uprave njegovo je djelo, kazao je gradonačelnik Kirigin. Dodao je i kako će se ove godine u Opatiji ponovno održati Bečki tjedan i Bečki bal. Ujedno, nastavlja se i izvanredna suradnja s austrijskim Bad Ischlom, gradom s kojim je Opatija zbratimljena od 2010. g. te s njima održavamo uske veze u smislu razmjene i suradnje naših građana u području kulture, turizma i sporta. Gosti iz Austrije u Opatiji su konstantno među najbrojnijima, no uslijed pandemijskih prilika pali su na treće mjesto, što će se vjerujemo brzo promijeniti, rekao je Kirigin.

– Vanjskotrgovinski ured Veleposlanstva Republike Austrije u RH organiziro je posjet austrijskih dobavljača za hotelski sektor Opatiji s ciljem razvojnog poticaja turističkom sektoru koji je uslijed pandemije doživio najveću stagnaciju. Austrijski su investitori, inače, iznosom uloženih sredstava, drugi investitori u Hrvatskoj. Austrijski kapital danas omogućava 35 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj. Zajednički je cilj da to budu kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, što pomaže i demografskom pitanju u Hrvatskoj, istaknuo je veleposlanik Wuketich.

– Opatija je za Austrijance tradicionalno iznimno jako pozicionirana, kao zimska i cjelogodišnja turistička destinacija, u tom se svjetlu jako dobro razvijate. Osim u turističkom sektoru možemo vam ponuditi i suradnju na području komunalnih tehnika, kazala je savjetnica za trgovinske poslove Holocher – Ertl.

Gradonačelnik Kirigin moguću suradnju vidi i kroz investicije u izgradnju prijeko potrebnih garaža na području Opatije.

Na primanju se razgovaralo o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Austrije i Hrvatske, što se planira obilježiti kulturnim događanjima i u Opatiji.

Veleposlanik Wuketich porijeklom je gradišćanski Hrvat, dugogodišnji je karijerni diplomat bogata iskustva, a svoje oduševljenje Opatijom zaključio je riječima svoje kćeri kada je prvi puta posjetila Opatiju: “Ovaj je grad prelijep, svaki bi Austrijanac barem jednom u životu trebao doći u Opatiju!”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari