PRIČA O REVOLUCIONARNOM AUTOMOBILU

“ALFA ROMEO JANKOVITS”: U subotu nevjerojatna riječka priča premijerno na pozornici “Zajca”!

Premijera predstave ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca „Alfa Romeo Jankovits“ Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija na programu je u subotu 27. ožujka 2021. u 19.30 sati

Riječ je o povijesnoj rekonstrukciji jednog od najnevjerojatnijih, a vremenom zaboravljenih, događaja u gradu Rijeci.

Riječani, braća Jankovits, tridesetih su godina prošlog stoljeća stvorili automobil koji je u to vrijeme bio revolucionaran, po mnogočemu je bio ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena.

Riječ je o automobilu Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznat u svijetu – Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider. Na žalost, događaji koji su uslijedili nekoliko godina kasnije izbrisali su sjećanje na taj događaj.

“Čim sam dobio na čitanje prvu skicu teksta Laure Marchig, odmah me obuzela snaga ove nevjerojatne istinite priče o braći Jankovits. S jedne strane, osjeti se žar, vitalnost i entuzijazam grada, a s druge tragične posljedice Drugog svjetskog rata. Priča je nevjerojatna ako pomislimo da dva brata, pokrenuta strašću, uspijevaju sami u četiri godine, od 1935. do 1939., stvoriti primjer jedinstvenog automobila, iznimno važnog za napredak aerodinamike. I unatoč tome što ih je ratni vihor svladao i promijenio njihov pogled na svijet, prvo su spasili svoju obitelj, a zatim sebe. Iz Rijeke su pobjegli u Trst svojim automobilom u noći na Badnjak 1946. Njihov ostvareni san o automobilu postaje san o spasenju, ali i odvajanju od domovine”, ističe redatelj Tommaso Tuzzoli.

Braća Oscar i Eugenio Jankovits u svojoj su garaži Autoimessa Lampo, na mjestu današnje garaže Zagrad, konstruirali pravo remek djelo aerodinamike fascinantnog futurističkog dizajna, svoj superbolid predodređen da uđe u povijest svjetskog automobilizma. Priča o strasti i tehnološkim inovacijama te istraživanju i stvaranju na polju mehanike i dizajna, traga i za konturama svijeta koji više ne postoji odnosno Rijeke tridesetih godina 20. stoljeća.

Kao pogranični grad i raskrižje naroda, Rijeka je bila prvenstveno inkubator ideja i grad velikih mogućnosti u kojoj su industrija i mondeni život sljubljeno bujali.

Mirko Soldano, Andrea Tich

“Za probuđena sjećanja na ove događaje zaslužna su Eugeniova djeca. Zaslužna je kći Marisa koja je u svoj dnevnik zapisala sve čega se sjećala i Enrico, koji je sa samo šest mjeseci otišao iz Rijeke, a koji je prepisao bilješke i pružio druge informacije o događajima. Zahvaljujući njihovom izravnom ili neizravnom svjedočenju te radu Laure Marchig uspjeli smo ovu priču donijeti na vidjelo”, kaže redatelj Tuzzoli.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Rossetti Stabile del Friuli Venezia Giulia i Associazione Culturale Tinaos.

Serena Ferraiulo, Mirko Soldano

U njoj uloge tumače Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Ivna Bruck i Serena Ferraiuolo.

Scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, kostime Morana Petrović, a koreografiju Mila Čuljak i Kristina Paunovski.

Predstava se izvodi na talijanskom uz titlove na hrvatskom jeziku.

U suradnji s Alfa Romeo Klubom Hrvatska, na dan premijere, 27. ožujka, od 18.30 sati će se ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca moći vidjeti desetak modela automobila Alfa Romeo. Bit će to svojevrsni presjek do današnjih dana pa će se tako moći vidjeti i oldtimeri iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, ali i neki najnoviji modeli.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Od 19.00 sati Alfama će na predstavu, sve do ulaza u kazalište, stizati posebni gosti, članovi ansambla Talijanske drame. U ovom posebnog događanju sudjelovat će i klubovi Alfisti iz Pazina te Fabbrica Emozione Alfa Romeo iz Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari