HRVATSKA DIJALEKTOLOGINJA

lvi Lukežić nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo

Screenshot YouTube video

O tome je danas odlučila Županijska skupština na prijedlog Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine

Ovogodišnja nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo bit će dodijeljena Ivi Lukežić za iznimna praktična i znanstvena postignuća na zaštiti i očuvanju posebnosti hrvatskog jezika, osobito njegova današnjega i povijesnoga čakavskoga i štokavskoga dijalektalnog korpusa.

O tome je u četvrtak odlučila Županijska skupština na prijedlog Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.

Kako je navedeno u prijedlogu, hrvatska dijalektologinja i povjesničarka jezika dr. sc. Iva Lukežić usmjerena je u znanstvenom radu na fundamentalna terenska i teorijska istraživanja u čakavologiji, ali i u drugim hrvatskim narječjima, na dijalektološke klasifikacije i unutarhrvatska komparatistička dijalektološka istraživanja. Istražuje i fenomene suvremenih hrvatskih književnojezičnih tipova izvan aktualnoga jezičnog standarda te povijest književnojezičnih stilizacija hrvatskog jezika.

Županijska skupština prihvatila je i da se godišnja županijska nagrada dodijeli Društvu Crvenog križa Primorsko-goranske županije zbog iznimnog doprinosa u pomoći potrebitim građanima za vrijeme pandemije covida, te Glazbenom društvu “Spinčići” iz Kastva u povodu 100. obljetnice neprekidnog djelovanja, očuvanja tradicije, kulture i glazbenog amaterizma.

Na javni poziv za dodjelu županijskih godišnjih i nagrada za životno djelo pristiglo je ukupno 8 prijava od kojih ih je 7 bilo važećih. Četiri su bila prijedloga za godišnju nagradu te 3 za nagradu za životno djelo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari