NAVALA NA GRADSKU PLINARU ZAGREB

Video | ANKETA Kako se grijati ove zime, uz koju cijenu?! Evo što kažu u Energu a što Riječani na Korzu!

Hladni zimski dani sve su bliži

I dok nam energetska kriza i razna poskupljenja, od hrane do energenata, svakodnevno prijete – opravdano se pitamo kako se grijati ove zime!

“Na struju ali se ne bojim – ima deka puno, što je moj unuk rekao i popluna! A šta možemo tako nam je.. a dobra mirovina, 1600 kuna, super”, kaže jedna Riječanka za Kanal Ri.

“Ja se grijem na struju, ne bojim se jer neke stvari morate prihvatiti. Bit će mi teško jer sam umirovljenik, ali imam pristojnu penziju i inače tako funkcioniram da ne razmišljam jer imam puno godina – o budućnosti”, kaže ovaj Riječanin.

Uredbom Vlade, cijena za krajnjeg kupca na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni, ostaje nepromijenjena.

“Dobra vijest za građane, vezano uz uredbu Vlade, cijena toplinske energije ostaje ista – ministarstvo se obvezalo da će razliku u nabavci cijenu energenata oni pokrivati”, pojašnjava Duško Petrinić, direktor sektora plina u Energu.

Riječki Energo garantira cijenu plina do 30. rujna – nakon toga cijene idu gore i to značajno.

“Naše povećanje je sukladno stanju na tržištu, a ono u ovom trenutku govori da je povećanje i preko 4 puta dok je cijena u javnoj opskrbi zagarantirana od strane države – dakle, država je ta koja je rekla da će gradska plinara Zagreb tu cijenu imati zagarantiranu do 31.3. iduće godine”, dodaje Petrinić.

Energo je kao tržišni opskrbljivač plinom svoje korisnike obavijestio o promjeni cijene plina koje će uslijediti od 1. listopada, i uputio ih, ukoliko žele, da bez ikakve naknade promijene opskrbljivača.

“Na našem području obvezu javne usluge izvršava Gradska plinara Zagreb opskrba i sukladno tome svi korisnici koji podnesu zahtjev prema njima – oni su ih dužni prihvatiti.”, dodaje direktor sektora plina u Energu.

Korisnik samo mora isprintati i ispuniti obrazac s interneta.

“Dakle i na našoj web stranici i na svim drugim opskrbljivačima postoji taj obrazac sa generalnim podacima. To se ispiše i pošalje se Gradskoj plinari Zagreb ili mailom ili poštom – sugeriram poštom jer je velika navala na Gradsku plinaru Zagreb opskrba.”, kaže Duško Petrinić.

Gradska plinara Zagreb dužna je po zakonu prihvatiti sve nove korisnike plina i unutar 5 dana obavijestiti ih o primitku zahtjeva.

I cijena drva za ogrijev ruši sve rekorde, ona se po nasipnom metru kreće oko 500 kuna, k tome treba dodati i prijevoz.

“Sa drvima je dosta, ajmo reći, problematično. I nabava sirovine je malo problematična, tu je i radna snaga a cijena od lani je sada nekih 100 kuna po metru veća. Poskupila je i sirovina u Hrvatskim šumama.”, kaže Ivan Zrinšćak, direktor tvrtke za prijevoz i prodaju ogrjevnog drva.

Prodale bi se i veće količine drva samo kad bi ih bilo, potražnja za njima ove je godine znatno porasla.

I nakon svih ovih poskupljenja jasno je da je pred nama neizvjesna jesen i zima, pa je štednja ključna riječ, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari