Apel radnika 3. MAJ-a: ‘Pomognite nam da se osovimo na noge radeći ono što najbolje znamo’

Foto: Pixsell

Predstavnik radnika 3. MAJ-a istaknuo je da im strani brodovlasnik više vjeruje nego vlastita država

Stanje u brodogradilištima 3. MAJ i Uljanik još uvijek nije riješeno. Radnici su na rubu očaja pa je predstavnik radnika brodogradilišta 3. MAJA, Juraj Šoljić, uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, ministru gospodarstva, rada i poduzetništva, Darku Horvatu te ministru financija Zdravku Mariću.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

U svjetlu aktualnih odgoda stečajeva brodogradilišta 3.MAJ i Uljanik, ovim putem obraćam se Predsjedniku Vlade RH i resornim Ministarstvima ukazujući na sada već alarmantno zabrinjavajući grijeh nečinjenja, odugovlačenja i besciljnog otezanja agonije.

Svi smo upoznati s činjenicom da za državu postoje modeli koji su Zagrebu dostavljeni iz oba brodogradilišta glede dovršetka brodova, a koji jasno prikazuju način na koji bi se smanjio udar na državni proračun no iz nekog razloga, nama brodograditeljima i hrvatskoj javnosti nepoznatog, o njima se nitko ne očituje niti ih razmatra.

Konkretno, u 3.MAJ-u, dovršetkom i isporukom broda (Gradnja 733) za kanadskog naručitelja Algomu mogla bi se smanjiti šteta te u državni proračun vratiti i do 20 mil USD. Kanadski naručitelj Algoma iskazala je dolaskom novog direktora neupitnu želju da čak i u ovim iznimno teškim okolnostima završi brod u 3.MAJ-u, stoga se logično nameće pitanje: Vjeruje li strani brodovlasnik 3.MAJ-u više nego vlastita država i nije li to u najmanju ruku apsurdno?

Nadalje, postavljam pitanje kome i zašto je u interesu tu ponuđenu opciju o dovršetku broda u 3.MAJ-u ne prihvatiti i na taj način uništiti brodogradnju na Kvarneru, a pritom i oštetiti državni proračun više negoli je potrebno?

Rješenja koja postoje ne uključuju da država osigura novčana sredstva već samo da nas podupre i podrži u nastojanju da se predmetni brod dovrši u našem Brodogradilištu na način koji će biti najbolji i za državu i za brodovlasnike i za vjerovnike i za 3.MAJ.

3.MAJ je zdrava tvrtka koja mora biti samostalna. Poznata je činjenica da su ukupna potraživanja zbog kojih riječkom brodogradilištu prijeti stečaj višestruko manja od pozajmice koju je 3.MAJ dao Uljaniku i da nema te pozajmice 3.MAJ bi sutra mogao početi s proizvodnim aktivnostima.

Zbog svega navedenog, smatramo da 3.MAJ zaslužuje dobiti šansu koja mu je u prethodnom razdoblju oduzeta, a RH zaslužuje da predsjedavajući Vijećem Europske unije 2020. prezentira poruku kako posjeduje vrijednu i složenu industriju kojom može dati doprinos industrijskom kontekstu Europske unije.

Ta industrija razvijala se tijekom dva protekla stoljeća na prostorima Republike Hrvatske, jedna je od najkompleksnijih industrija na svijetu i država koja ju ima trebala bi ju njegovati kao stratešku granu i zaštititi, a ne puštati u propast.

3.MAJ je najbliži opstanku na zdravim nogama i zato vas molimo da prepoznate naš potencijal i pomognete nam da se osovimo na te noge nastavljajući raditi ono što najbolje znamo – graditi brodove na zadovoljstvo svjetskih naručitelja, a na ponos Hrvatske.
Vijesti.hr
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari