U BRODU NA KUPI NAJTEŽE

APOKALIPTIČNI PRIZORI Sela odsječena, prometnice zatvorene: Vodeni val ide prema Karlovcu, vatrogasci postavljaju barijere

HRT/SCREENSHOT. Montaža: Net.hr

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda potvrdio je da lagano opada uzvodni dio Kupe u Brodu na Kupi

Kupa se izlila zbog čega je proglašeno izvanredno stanje. U Brodu na Kupi i u Gorskom kotaru u samo šest sati vodostaj rijeke porastao je za četiri metra, prenio je HRT, pa naveo da su neka sela odsječena i prometnice na tom području zatvorene.

Smirivanje vremena najavljeno je tek za sutra, piše HRT.

U Brodu na Kupi prizori su apokaliptični. “Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio, govori jedan od vlasnika automobila”. 

Gospodinu Stanku poplavljeno je dvorište i pomoćni objekti te se nada da voda neće ući u kuću.  “Znači od dva sata se dignula 40 cm”, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi. 

Brod na Kupi Foto: Igor Pleše

Ugrožena cijela općina

Zbog izlijevanja pritoka Kupe, ali i odrona zemlje, prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja. Nadalje, voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih te ugrozila vrijedne eksponate.

“Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije”, kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar

Sve su službe na terenu, a djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti svi oni kojima je to potrebno. 

“Uvijek treba pričekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno, posebno za vrijeme kiše jer su krovovi skliski. Događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu”, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U Karlovcu se vrh vodenog vala očekuje u noći sa subote na nedjelju, a smirivanje vremena najavljeno je tek za sutra, navodi HRT.

Ipak, ima i dobrih vijesti, pa tako N1 ističe da se situacija s visokim vodostajima oko Kupe ipak smiruje.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda potvrdio je da lagano opada uzvodni dio Kupe u Brodu na Kupi. Vodeni val ide prema Karlovcu, međutim tu su vodostaji oko 700 centimetara i ne očekuju se značajnije promjene i problemi, rekao je Čavlović.

Iz Hrvatskih voda javili da u mjestima Koritinja i Brodarci vatrogasci stavljaju vodene barijere da ne bi došlo do izlijevanja Kupe na cestu.

Postavljaju se barijere

U mjestu Koritinja kraj Karlovca postavljaju se barijere da ne dođe do izlijevanja vode na cestu.

Moguće obilnije oborine

Hrvatske vode objavile su da zbog obilnih oborina postoji mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom subote.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 24 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari