ZA SVE UZRASTE

Astronomski centar Rijeka priprema prigodni program povodom nadolazećih blagdana

I ove je godine naš Astronomski centar Rijeka pripremio prigodni program povodom nadolazećih blagdana. Božić u planetariju sastoji se od programa za najmlađe posjetitelje, programa za odrasle i za strane posjetitelje.

Božić u planetariju za djecu

Održati će se 2., 3., 9., 10., 16., 17. i 23. prosinca 2023. godine u 11,00 sati. Namijenjen je djeci od 4 do 10 godina. ACR je tijekom prosinca u sklopu Matineje za najmlađe pripremio program Novogodišnja priča. Spomenuti program sastoji se od dva dijela:

-u prvom dijelu programa mali posjetitelji upoznaju se s ljepotama zime i zimskog neba, te će poslušati priče zapisane u zvijezdama uz kratki show na kupoli planetarija, a pod vodstvom popularizatora astronomije;

-drugi dio programa, odvija se u foajeu planetarija i planetariju gdje će se održati crtaonica – Zvjezdani detektivi.

Cilj prigodnog programa je istaknuti tehnologiju planetarija zahvaljujući kojoj uvijek možemo gledati zvjezdano nebo, putovati galaksijama i dr., a uz malo mašte i kreativnosti, istražiti priče iz davnina, nešto korisno naučiti, oslikati i ponijeti sa sobom.

Božić u planetariju za odrasle

Održati će se: 2., 3., 9., 10., 16., 17. i 23. prosinca 2023. godine u 18,00 sati i obuhvaća live program Tajna Božićne zvijezde + film Valcer zvjezdanih plesača. Doživite svečanu i zadivljujuću planetarij prezentaciju “Tajna Božićne zvijezde”. Kroz ovaj program posjetitelji su vođeni kroz čudesno putovanje unatrag više od 2000 godina u Betlehem, u pokušaju da se otkrije znanstveno objašnjenje za zvijezdu koju su mudraci slijedili da bi pronašli malog Isusa. Ovo moderno prepričavanje božićne priče doista je čarobna prezentacija u kojoj će uživati svi uzrasti. U Bibliji se spominje zvijezda, koju je znanost također pokušala objasniti pojavama na noćnom nebu poput meteora, kometa, supernovama i dr. Prezentacija ostavlja posjetiteljima da sami izvuku svoje zaključke. Za kraj će svi posjetitelji moći uživati u kratkom full dome filmu “Valcer zvjezdanih plesača” u kojoj autorica Diane Reichenbach istražuje odnos svjetla, zvuka i svemira.

Božić u planetariju za strane posjetitelje

Prigodni program za turiste na engleskom jeziku će se održati 3., 10. i 17. prosinca 2023. godine u 17,00 sati, a sastoji se od tri dijela:

Animirani film Cosmix: jeste li se ikada zapitali kako astronauti obavljaju svoj posao? Nakon gledanja Cosmix FD filma bit će vam potpuno jasno! Ali držite se čvrsto, bit će to luda vožnja. Saznat ćete kako izgleda let u svemir i kako se za njega pripremiti. Iz vrteće centrifuge, uskočit ćete ravno u kozmičku raketu. A gdje će vas odvesti? Na Međunarodnu svemirsku stanicu! Ne brinite, nećemo vas zamarati tehničkim detaljima jer bitna je jedino praksa! Naučit ćete spavati u svemiru, kuhati kozmičku hranu, koristiti kozmički zahod i – čisto da budete sigurni – pravilno se prati. Ipak, nećete propustiti veliko finale. A pod tim mislimo na riskantni povratak na Zemlju u užarenoj kabini svemirskog broda! Vežite se!

film Život u ISS-u: ovaj kratki film sniman je u Međunardnoj svemirskoj stanici pokazujuć svakodnevnicu u bestežinskom stanju. Od neobičnosti “hodanja” i spavanja, intenzivne tjelovježbe i rada, do važnosti ovih istraživanja za cijelo čovječanstvo.

film Budućnost svemirskih istraživanja: ovaj kratki film posvećen je Artemis misijama ljudskih letova u svemir s primarnim ciljem do 2025. godine vrati ljude na Mjesec, točnije na južni pol Mjeseca.

Božić u Astronomskom centru Rijeka također uključuje promatranja zimskog neba srijedom i nedjeljom od 19,30 sati. Od 27. prosinca do 5. siječnja 2024. u 11,00 i 17,00 sati održavati će se “Praznici u Astronomskom centru Rijeka” koji će svaki dan uključiti različite planetarij programe za različite skupine djece i mladih. Također, u sklopu ponude u Astronomskom centru Rijeka bit će organizirana popularno-znanstvena predavanja i kvizevi u organizaciji AAD – Rijeka te topli napitci i kokteli u sklopu ponde caffe bara “Galileo”.

Informacije i rezervacije na 051/455-700 ili na astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari