ZAJEDNIČKI PRIJEM

Austrijski veleposlanik Nj.E. Josef Markus Wuketich u nastupnom posjetu Rijeci i PGŽ

Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su zajednički prijem za austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Josefa Markusa Wuketicha u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Veleposlanika Wuketicha, u čijoj su pratnji na prijemu sudjelovali Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i Georg Gavrilović ml., počasni konzul u Rijeci, primili su župan Zlatko Komadina i Sandra Krpan zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke.
Župan Komadina i zamjenica Krpan istaknuli su tradicionalno dobre odnose Austrije i Hrvatske koji se očituju kroz značajnu robno-gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke.

Župan Komadina govorio je o velikim ulaganjima države u lučku i prometnu infrastrukturu u gradu i županiji te izrazio nadu da će se nakon rješavanja teretnog, pažnja posvetiti i putničkom prometu, naglasivši važnost jačanja aktivnosti vezanih uz razvoj željezničkog koridora 5A prema Beču.

Zahvalivši domaćinima na prijemu, veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Republika Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo, a gotovo 800 austrijskih tvrtki zapošljava oko 35.000 ljudi u Republici Hrvatskoj. Govoreći o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju u kulturi, izdvojivši nekoliko programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a pogotovo izložbu „Nepoznati Klimt“.

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke kazala je kako je suradnja s Austrijom značajna različitim segmentima. „Primjerice što se gospodarstva tiče, u Hrvatskoj posluje čak 750 austrijskih tvrtki od kojih neke posluju i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i svojim poslovanjem daju značajan doprinos podizanju našeg standarda. Njihovo poslovanje općenito je važno za ekonomiju hrvatskog gospodarstva, i mi u Gradu Rijeci smo svakako zainteresirani za daljnje jačanje gospodarskih veza. Važna nam je i kulturna poveznica, Grad Rijeka već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, a dugi niz godina po pitanju kulturne razmjene njegujemo odnose s Bečom, Linzom, Klagenfurtom i Grazom i vjerujem da će se to nastaviti i u budućnosti“, kazala je Krpan.

Više o gospodarskom razvitku rekla je pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić. „S obzirom da u Rijeci imamo dugu tradiciju brodogradnje kao i jaku luku, naglasak je na plavoj ekonomiji, ali i na pratećim inženjerskim djelatnostima koje spadaju u ekonomiju visokog prinosa. Imamo jako razvijen zdravstveni turizam i dentalnu industriju, a s obzirom na Port Baroš nadamo se u budućnosti još više razvijati i nautički turizam. Također imamo i rastući IT sektor. Trudimo se stare industrijske prostore prenamijeniti i pretvoriti ih u inkubatore za razvoj modernih tehnologija i razvijati taj rastući sektor i dalje“.

Uz župana i zamjenicu gradonačelnika, na prijemu su sudjelovali Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Sudionici su se složili da je budući kontakt iz područja drvno-prerađivačke industrije i zdravstvenog turizma uz organizaciju radnih sastanaka izvrstan korak prema dodatnom jačanju međusobnih veza.
„Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, a Gradišćanski Hrvati su most između naših zemalja“, zaključio je veleposlanik Wuketich.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari