GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Autotrolej privremeno umanjuje cijene mjesečnih pokaznih karata, evo svih detalja!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prva uzorkovanja kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupnja, stoji u izvještaju podnesenom na 78. gradonačelnikovom kolegiju.

Ispitivanje kakvoće mora za kupanje svake godine od sredine svibnja do rujna provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a sve godine. Prvo uzorkovanje provedeno krajem svibnja pokazalo je izvrsnu kvalitetu mora za kupanje na većini plaža – dok je kvaliteta mora na plažama Bivio – Dom umirovljenika, ispod nogometnog igrališta i Kantrida – zapad, ocijenjena je dobrom.

Radi se o pojedinačnim ocjenama, kojima se more razvrstava kao izvrsno, dobro i zadovoljavajuće, dok se na temelju godišnje i konačne ocjene more razvrstava kao izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće. Hrvatski propisi, podsjećamo, stroži su od europske direktive, pa tako ocjena nezadovoljavajuće po hrvatskim propisima i dalje znači zadovoljavajuću kvalitetu po europskoj direktivi.

Kakvoća mora u 2023. godini na većini riječkih plaža ocijenjena izvrsnom

U 2023. godini more na riječkim plažama se ispitivalo između 22. svibnja i 20. rujna, a na 22 mjerne točke su ocijenjena 225 uzoraka.

Kakvoća mora tijekom mjerenja u 2023. godini na većini riječkih plaža (82,67%) ocjenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno, dobru kakvoću mora pokazalo je 12,44% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kupalište Hotela Jadran, Kantrida – Dječja bolnica, Bivio – plaža, Bivio – Rekreacijski centar, Preluk – sredina, Preluk – zapad i Kantrida – bazen zapad, te više uzoraka s plaža Grčevo, Ružićevo, Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj, Kantrida – zapad, Kantrida – istok, Kantrida – Vila Nora, Kantrida – bazen istok, Bivio – Dom umirovljenika i plaža ispod nogometnog igrališta), ocjenu zadovoljavajuće ima 4,89% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj, Bivio – Skalete, Bivio – Kostanj, plaža za invalide i Preluk – istok, te više uzoraka s plaža Kantrida – zapad i Kantrida – istok), a ocjene nezadovoljavajuće nije bilo.

Čišćenje i održavanje plaža kao priprema za sezonu kupanja

Grad Rijeka održava 21 plažu, od toga 12 plaža na Kantridi i Kostabeli, a 9 na Pećinama. Ukupna površina plaža je nešto veća od 90 tisuća m2.

Sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom za 2024. godinu osiguran je iznos od 190.750,00 eura a sukladno Programu održavanja komunalne infrastrukture osigurano je 155.750,00 eura za održavanje plaža, za čišćenje mora osigurano je 78.700,00 eura i za održavanje čistoće plaža osiguran je iznos od 82.288,00 eura. Ukupno za održavanje osigurano je 507.488,00 eura.

Radovi uključuju, primjerice, dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje objekata i opreme poput nužnika, tuševa, kabina za presvlačenje, sportske opreme ili pak rampi za ulazak u more za osobe s invaliditetom, građevinsko-obrtničke radove za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama i sl.

Aktivnosti na osiguranju sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja

Planom upravljanja pomorskim dobrom utvrđene su djelatnosti koje se mogu obavljati na pomorskom dobru te mikrolokacije za obavljanje tih djelatnosti. Na temelju plana, raspisan je natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, objavljen tek u ožujku zbog kašnjenja donošenja zakonskih rješenja. U tijeku je dostava rješenja o dodijeli dozvole za 22 lokacije, dok će se rješenjem jednu ponudu koja ne ispunjava uvjete odbiti, a osam nepotpunih ponuda odbaciti.

Zaključkom gradonačelnika Marka Filipovića, odobrava se financiranje usluga pomoćnika osobama s invaliditetom (banjina) u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali “Kostanj”, u ukupnom iznosu do 15 tisuća eura.

Privremeno umanjenje cijene mjesečnih pokaznih karata Autotroleja za 25 %

Gradonačelnik Filipović je donio zaključak kojim se daje prethodna suglasnosti KD Autotrolej d.o.o. na Cjenik sa strukturom cijene komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika s primjenom u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza. Kako je već ranije istaknuto, smanjenje u iznosu od 25 % će obuhvatiti mjesečne pokazne karte te povlaštene karte (koje se izdaju po osnovi socijalnog uvjeta ili uvjeta prihoda, a temeljem rješenja, zaključaka ili potvrdi gradova i općina.)

Umanjenje cijene se provodi zbog činjenice da KD Autotrolej d.o.o. nije u mogućnosti pružati uslugu u planiranom opsegu, a doneseno je samo privremeno, jer  se očekuje  da će se kontinuiranim angažmanom stručnih službi KD Autotrolej d.o.o. te provedbom mjera koje su već prezentirane javnosti trenutna situacija stabilizirati te će se u mjesecu rujnu 2024. godine podignuti opseg usluge. Nakon 31. kolovoza primjenjivao bi se ponovno trenutno važeći Cjenik, osim u slučaju ako bi bilo utvrđeno da nije došlo do povećanja razine usluge, u kojem bi se slučaju pristupilo ponovnoj revalorizaciji cijena usluge.

Usvojen je Plan djelovanja civilne zaštite Grada Rijeke, operativni dokument prvenstveno namijenjen za potrebe djelovanja Stožera civilne zaštite Grada Rijeke kao stručnog, operativnog i koordinativnog tijela za provođenje mjera i aktivnosti u velikim nesrećama. Plan obuhvaća način djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite te obrađuje segmente djelovanja po mjerama civilne zaštite kao i preglede operativnih snaga civilne zaštite s precizno navedenim zadaćama za svakog poimenično navedenog nositelja u sustavu civilne zaštite na području grada Rijeke.

Imenovana je radna skupine za izradu unaprjeđenog modela prehrane u osnovnim školama Grada Rijeke

Na temelju provedenog javnog natječaja i prijedloga Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Rijeka, gradonačelnik Filipović imenovao je Iris Pinzovski za novu ravnateljicu ove, jedne od triju, gradske predškolske ustanove.

Imenovana je radna skupine za izradu unaprjeđenog modela prehrane u osnovnim školama Grada Rijeke. Naime, u cilju unaprjeđenja kvalitete školske prehrane, Grad Rijeka pristupa izradi unaprjeđenog modela s glavnim ciljem poboljšanja kvalitete školskih marendi primjenom definiranih standarda pravilne prehrane te koordiniranjem postupka nabave namirnica, odnosno školskih marendi u osnovnim školama Grada Rijeke. Radna izradit će unaprjeđeni model školske prehrane definiranjem standardiziranih prijedloga školskih marendi te provedbom, pripremom i koordiniranjem nabavljačkih aktivnosti za školske marende u osnovnim školama Grada Rijeke koji će se primjenjivati počevši od siječnja 2025. godine.

Donesen je zaključak o dodjeli potpora po Javnom pozivu za dodjelu nepovratnih subvencija iznajmljivačima privatnog smještaja na području grada Rijeke. Na temelju javnog poziva, dodijeljeno je 16 potpora subvencija. Za provedbu ovog Javnog poziva u Proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 20.000,00 eura.

Raspisan je javni poziv za dodjelu stana u najam mladoj obitelji sukladno demografskoj mjeri poticajnog stanovanja Primorsko-goranske županije. Radi se o prvom stanu od nekoliko koji se trenutno uređuju s ciljem davanja u najam mladim obiteljima.

Od 29. svibnja do 31. srpnja Grad Rijeka u suradnji s partnerima organizira Zeleni tjedan u Rijeci. Zeleni tjedan je inicijativa Europske komisije tijekom koje se istražuju načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad.

Donesen je niz zaključaka vezan uz gradske poslovne prostore, zemljišta i stanove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari