145. ROĐENDAN 'SKLADA'

Video | BAKAR Koncertom “Nikola Šubić Zrinjski” u frankopanskom kaštelu Udruga Sklad proslavila svoj 145. rođendan

Kruna cjelogodišnje proslave 145. rođendana bakarskog Sklada sinoćnji je kocert “Nikola Šubić Zrinjski” kojem je kao pozornica poslužio Frankopanski kaštel u Bakru.

Kulturno umjetnička Udruga Sklad jedna je od najdugovječnijih bakarskih udruga. Povodom svog 145. rođendana priprema bogat cjelogodišnji program.

“Zato što je to jako velika obljetnica, jako značajna za naš Bakar, za našu županiju, ali za našu domovinu.”, kaže Dunja Vladuslović, predsjednica KUU Sklad.

“Obljetnica je zaista nešto što se treba proslaviti, tim više što je KUD Sklad toliko aktivan proteklih godina na čelu s gospođom Dunjom Vladislović da zaslužuje svaku pohvalu i podršku. Silan trud i angažman koji ulažu u to svakako doprinosi onom našem željenom imidžu grada.”, kaže Tom islav Klarić, gradonačelnik Bakra.

A kruna programa bio je koncert “Zrinjski u Bakru”.

“Zapravo se radi o konceptnom izvođenju odabranih hrvatskih scena iz opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca. I evo nekako smo u Skladu razmišljali da kako dostojnije možemo proslaviti naš 145. rođendan nego uz ove fantastične zvuke naše nacionalne herojske opere.”, pojašnjava predsjednica KUU Sklad.

Operom je osim rođendana obilježen i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

“To je opera koja oduvijek na neki način simbolizira taj naš hrvatski naboj i taj poziv da se Hrvatska konačno osamostali i da bude nezavisna, da bude ono što je svima bila težnja., dodaje gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

“Jer evo ovo herojstvo i ova žrtva opisana u operi – to je upravo ono što želimo danas naglasiti. Želimo odati počast svim poginulim braniteljima, ali želimo i zahvaliti svima onima koji su branili našu domovinu.”, dodaje predsjednica KUU Sklad Dunja Vladislović.

Operu je na jedinstven način dočarala i bakarska gradska straža – baš kao što je to nekada izgledalo.

Sklad uvelike pridonosi kulturi grada Bakra i čini sve da ju održi na zavidnoj razini, a svaki njen član daje poseban doprinos pri svakoj manifestaciji.

Inače, Opera je glazbeno-scenski žanr koji uvijek nosi određene teškoće i izazove, ali publike za večerašnju nije nedostajalo.

“Mi smo ovdje odabrali nekoliko hrvatskih prizora gdje ćemo zaista uz pomoć vrhunskih solista i klavira i naravno zbora, ženskog zbora Sklad ovdje iz Bakra, nadam se publici podariti jednu lijepu večer.”, kaže Igor Vlajnić, korepetitor predstave.

Operu su vjerodostojno dočarali poznati riječki i hrvatski umjetnici: Kristina I Robert Kolar, Marko Fortunato i Vanja Zelčić uz korepetitora Igora Vlajnića, a radnju su povezali naratori Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović na bakarskoj čakavštini, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari