BALETNA PREMIJERA U RIJEČKOM HNK: U “Sexu” o seksu senzualno i višeznačno

Prva ovosezonska baletna premijera naslova SEX održat će se u petak 16. listopada 2015. u 19:30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o suvremeno-baletnoj predstavi što ju potpisuje Balázs Baranyai.

Inspiraciju je pronašao u seksu koji se može shvatiti doslovno ali i kao metafora, budući da je riječ „sex“ u engleskom jeziku višeznačan pojam te označuje spol i intimni odnos. Ovim plesom pokazat će se različita značenja i različite razine sadržane u konceptu seksualnosti. Cilj ovog baleta nije bila provokacija, provokacija je, kako je kazao Balázs Baranyai, u očima gledatelja.

Kroz interakciju vlastitih tijela s materijalima, bojama i stilovima u koje su odjeveni, plesači istražuju seks kao jednu od vodećih pokretačkih sila od postanka ljudskog roda. Koreografija je puna oštrih i neočekivanih promjena, u pokretima i scenama, baš kao što je to i seksualnost, i svaki naš odnos s partnerom, naglasio je koreograf i redatelj Balázs Baranyai. Balet HNK istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti, u svim njezinim bojama, senzualno i bez vulgarnosti, prihvatljivo za sve uzraste.

Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova. Inače gost sezone, Leo Mujić istaknuo je kako se kao asistent koreografa primarno bavio tijelom i pokretom, a ne idejom.

Scenografiju potpisuje Aleksandra Ana Buković pod mentorstvom Dalibora Laginje kojoj je ovo prva samostalna scenografija u HNK Ivana pl. Zajca. Svojom scenografijom i izborom odjeće koja ju čini, pokušala je odgovoriti na Baranyaijevu ideju o različitosti koja se događa u našoj seksualnosti. Na taj su način i birali odjeću, iz različitih stilova, različitih boja i tekstura označavajući tako različite nivoe ličnosti, seksualnosti i simbolizirajući trenutke raslojavanja, skrivanja i otkrivanja.

Baletna prvakinja Marta Kanazir ovaj projekt opisala je kao vrlo senzualan. Balet se sastoji od različitih scena od kojih svaka nosi i svoju, različitu priču.

Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, svjetlo Dalibor Fugošić, izbor glazbe Balázs Baranyai, a glazbeni mix Svebor Zgurić.

Reprizne izvedbe na programu su 17, 19, 28, 29. i 30.10. 2015. , a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kazališta od 9 do 19 sati. (hnk iz)

sex1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari