BATTLESHIP FIUME 2015: Drugo Svjetsko prvenstvo u potapanju brodova 24. listopada podno prve lansirne stanice torpeda

Drugo Svjetsko prvenstvo u društvenoj igri potapanje brodova, „Battleship Fiume 2015.“, održat će se 24. listopada podno prve lansirne rampe torpeda na svijetu – one riječke, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Battleship Fiume prošle godine ostvario je golem uspjeh, kako prema broju prijavljenih igrača tako i prema odjeku u javnosti. Ove godine organizacijska ekipa ojačana je mnogim poznatim Riječanima, a obogaćen je i sadržaj manifestacije, sve s ciljem – spasiti lansirnu stanicu Torpeda od potpune propasti!

potapaći1
Tko se ne bi odazvao pozivu ovakve organizacijske ekipe? 🙂

Uz standardno prvenstvo u potapanju brodova, 24. listopada s početkom u 11 sati organizatori će natjecateljma i posjetiteljima ponuditi pregršt noviteta, zabavnih sadržaja, ali i neke nove projekte – sve kao najavu puno većeg i zahtjevnijeg projekta što će zaživjeti u idućim godinama (Industrijska olimpijada), uz podmorsko potapanje brodova (ronioci), potapanje brodova na konzoloama („Peek and Poke“), radionicu izrade kareta, revijalno natjecanje u gađanju štukanicama u metu, izradu papirnatih brodova, izložbu originalnih torpeda…

potapanje

Bit će postavljena i izložba originalnih dijelova torpeda, ali i maketa torpeda u prirodnoj veličini sa svim originalnim djelovima u njemu. Djeca će moći igrati popularnu igru na konzolama, bit će emitirani dokumentarci i interaktivna izložba o torpedu. Od ove godine projektu Battleship Fiume pridružio se značajan broj što riječkih ustanova i institucija, a što uglednih Riječana. Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej Peek and Poke, Gradska knjižnica Rijeka, Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena, pa glumac Alen Liverić ili, pak, riječki dokumentarist Bernardin Modrić, autor dokumentarnog filma o Torpedu, koji je oduševljen tim projektom riječkih entuzijasta kojima se pridružio.

potapači3
Akciji se svojim 3D modelima izrađenima u njihovu 3D Labu pridružuje i Gradska knjižnica Rijeka

– Mislim da je ovaj projekt prvi riječki zapravo – svjetski projekt. Mislim da ta priča ima svjetski potencijal, i ja se nadam da će najprije lokalna vlast to prepoznati da se to razvije. Rijeka, kao mali grad u svjetskim razmjerima, svakako se ima čime podičiti i biti prepoznatljiv diljem svijeta: od prve snimke metka u letu ili glagoljaške tiskare do, recimo, primjene jodne tinkture i, daleko najvažnije, izuma torpeda, naglasio je Modrić i sa žalošću konstatirao da, međutim, ništa od toga u Rijeci kao da ni ne postoji.

– Ovaj projekt zapravo je prvi ozbiljniji iskorak prema prepoznavanju i brendiranju riječke industrijske baštine odnosno dometa i znanstvenih otkrića koja su se ovdje događala. Rijeka je u drugoj polovici 19. stoljeća odnosno koncem 19. stoljeća bila jedan od najznačajnijih europskih gradova, i zbog svega toga Battleship Fiume je važniji projekt od primjerice Riječkog karnevala. Ali očito ta svijest još nije doprla do onih do kojih je trebala. Nesumnjivo, interes cijeloga grada pa i države za ovaj projekt mora postojati i vrijeme je da svi stanu iza njega, zaključio je Modrić.

„Battleship Fiume“ i Industrijska olimpijada u cijelosti su ušli i u natječajnu dokumentaciju kandidature Rijeke za Evropsku prijestolnicu kulture.

[highlight]

Prijave za natjecanje su u tijeku, a prijaviti se, osim na štandu na Korzu, može i online, na stranicama Battleshipa.

 

[/highlight]

Lansirna stanica torpeda u Baraćevoj ulici prva je stanica za lansiranje i tvornica torpeda na svijetu. Sve je počelo prije točno 149 godina s izumiteljem Lupisom i industrijalcem Whiteheadom. Upravo podno stanice, na autentičnoj lokaciji, 24. listopada igrači će potapati brodove na novom prvenstvu.

potapaći5

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari