NOVE MJERE

Besplatne vođene šetnje Rijekom za djecu i odrasle održavat će se samo za 9 sudionika uz vodiča

Vođene šetnje i ture gradom ostaju na rasporedu svake subote u travnju. Radi se o StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Odlukom Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama na području PGŽ, od 2. travnja 2021.g. obustavljeno je održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. To znači i da se značajan dio najavljenih programa travanjske EPK završnice nažalost u ovom trenutku ne može održati.

Međutim, vođene šetnje i ture gradom ostaju na rasporedu svake subote u travnju. Radi se o StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Sve se ture i šetnje provode u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te su ograničene na ukupno 9 sudionika i jednog vodiča. Za zainteresirane posjetitelje ove ture su besplatne, uz prethodne prijave odnosno podizanje ulaznica.

– Ove četiri ture koje danas najavljujemo sadržajno isprepliću našu EPK priču sa brojnim riječkim pričama o prošlosti ili sadašnjosti i vjerujem kako je riječ o programima koji će se nastaviti i nakon što projekt EPK završi, rekla je u najavi direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota te je istaknula kako se radi o programu koji može biti jednako zanimljiv domaćim posjetiteljima kao i onim inozemnim što potvrđuje i činjenica kako je dobiven i upit od strane njemačke udruge turističkih vodiča koji su zainteresirani za provedbu jedne ovakve ture koja govori o tragovima EPK za njemačke posjetitelje.

Kregar Šegota ujedno je potvrdila kako program Europske prijestolnice kulture ne staje, unatoč novim epidemiološkim mjerama.

Mi smo spremni i naši programi su osmišljeni na način da mogu imati i svoje on line verzije kako bi publika na taj način ipak mogla sudjelovati u programima i uživati u kulturi. Nadam se da će mjere uskoro ipak popustiti i da ćemo ponovno moći otvoriti vrata muzeja i galerijskih prostora i održati u živo izvedbene programe, naglasila je Kregar Šegota.

StreetArt šetnje za djecu

Street art je umjetnost koja se može sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi. No, dok traje dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima.

Da je tome tako uvjerit će se svi oni koji se pridruže StreetArt šetnji za djecu, koja se održava u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
– StreetArt šetnja za djecu razvijena je prije dvije godine u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća i do sada smo je provodili u sklopu festivala Tobogan. Vjerujem kako je riječ o programu koji ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti jer pruža priliku djeci da se na zanimljiv način upoznaju s uličnom umjetnosti i na koje se sve načine može promatrati javni prostor, rekla je Ivana Lučić, muzejska pedagoginja MMSU-a.

U ovu avanturu kreće se s trga ispred OŠ Centar i Građevinske škole (Ul. Podhumskih žrtava 4) uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom.  U šetnji djeca sudjeluju zajedno s roditeljima ili punoljetnim članom obitelji.
Posjetitelji obilaze murale i street art intervencije nastale tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.

Trajanje StreetArt šetnje je jedan sat, namijenjene su djeci starijoj od 7 godina, a termini su 3., 10. i 17. travnja u 11.00 sati te 24. travnja u 16.00 sati, s time da su prva dva termina  (3. i 10. travnja) već popunjena. Prijave za ostale šetnje su također obvezne i odvijaju se putem online obrasca, koji je moguće pronaći na web stranici rijeka2020.eu ili na mmsu.hr.

Rijeka murala

U vođenoj turi Rijekom murala, u organizaciji udruge Akumulator, koja kreće ispred Exporta i obuhvaća šire područje Delte i Školjića te Križanićevu ulicu, gdje je napravljeno sedam novih murala, publika će moći saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti. Naime, od 2015. godine ovi su dijelovi grada oslikani nizom murala, što lokalnih, što nacionalnih, ali i međunarodno važnih umjetnika i umjetnica. Na tom se potezu počeo stvarati pravi street art kvart te je tijekom 2020. godine napravljeno 7 novih radova.

Ture je najavio Dominik Grdić, producent programa Rijeka murala:

– Festival Rijeka murala nastao je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i u planu nam je nastaviti ga provoditi i u 2021. godini, a građani će dobiti priliku pogledati sve ono što je do sada napravljeno. Na ovoj ćemo turi, osim što ćemo pokazati uličnu umjetnost, posjetitelje upoznati i sa svim onim procesima koji dovode do realizacije jednog takvog projekta, na koje su načine odabirane teme murala koji trajno krase naš grad, a moći će saznati i više o umjetnicima koji stoje iza njih. Također, pod vodstvom umjetnika Vladimira Tomića MOSK-a posjetitelji će i sami imati priliku okušati se u izradi jednog murala, zaključio je Grdić.

Termini vođene ture Rijekom murala u trajanju od jedan i pol do dva sata, su 3., 10., 17. i 24. travnja u 10.30 sati, uz obveznu prethodnu prijavu sudionika putem obrasca, koji su prema datumima dostupni u rubrici ‘Događaji’ na rijeka2020.eu. Prva tura, 3. travnja već je popunjena.

Tragovima EPK

U sklopu programa završnice EPK Udruga turističkih vodiča Kvarnera nudi novi tematski razgled svim građanima i posjetiteljima Rijeke – vođenu turu Tragovima EPK. Ovaj program razgleda odmiče se od klasičnog razgleda Rijeke te usmjerava svoju pažnju na održane programe i programske cjeline Europske prijestolnice kulture 2020.

– Počašćeni smo što s našom vođenom turom Tragovima EPK sudjelujemo u završnici ovog važnog i velikog projekta. Na našoj ćemo turi kroz 10 punktova koji se nalaze u užem centru grada posjetitelje upoznati sa svime onime što nam ostaje nakon što projekt Europske prijestolnice kulture završi, a ispričat ćemo i neke što poznate, što malo manje poznate priče o našem gradu, kazala je u ime Udruge turističkih vodiča Kvarnera Sandra Bandera.

Nakon uvodnog pozdrava na početku lukobrana slijedi šetnja gradom i zaustavljanje na desetak odabranih lokacija koje nude podsjetnik na programske cjeline i programe EPK.

Šetači prvo zastaju na rivi gdje se progovara o programskim pravcima i temama EPK, zatim na Ribarnici na kojoj se može razgledati trajna umjetnička instalacija “Meštri” koju je tamo postavio češki umjetnik Pavel Mrkus u sklopu EPK programa Lungomare Art.

Sudionici zatim odlaze do zgrade HNK Ivana pl. Zajca gdje im se predstavlja Nepoznati Klimt te do Mrtvog kanala gdje se govori o programima koji su održani u zgradi Exporta.

U Pop-up parku parkirališta na Delti predstavlja se program Rijeka murala, a na Mostu hrvatskih branitelja Doba moći i brod Galeb. Šetači zatim stižu do Trga Svete Barbare gdje se govori o EPK programima Zeleni val i Civilne inicijative, dok se u Kružnoj ulici predstavljaju tamošnji murali i mozaik. Tura Tragovima EPK završava kod brojača na Jadranskom trgu.

Posjetitelji u turi Tragovima EPK, koja traje 90 minuta, mogu sudjelovati 3., 10., 17. i 24.  travnja i to svake subote u dva terminau 10.00 ili u 11.30 sati. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e mail adresu: kvarner.guides@gmail.com. Prvi termin ture u subotu, 3. travnja u 10.00 sati je popunjen.

Krešimirova tura

Krešimirova tura je povijesna tura Krešimirovom ulicom, potencijalnim proširenim Korzom. Ona vodi kroz zanimljive povijesne trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,  ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja za sobom kao nasljeđe: Dječju kuću, Knjižnicu, Palaču Šećera, MMSU i dr. Konzultirajući arhivsku građu i brojnu literaturu, ovaj riječki mikrokozmos dobio je prikaz kakav dosada nije bio uobičajen.

– Krešimirova tura zanimljiva je ne samo po tome što će nas upoznati s tom ulicom, već i onim sporednim, a završit će u novom riječkom art kvartu, odnosno u bivšem Benčiću, a specifičnost je kako će se osim subotama, tura održati i posljednjeg dana travnja i završnice programa EPK, najavila je producentica RIJEKE 2020 Barbara Babačić.

Tura vodi kroz „mikro i makro“ povijest Krešimirove ulice i njezinih stanovnika, gospodarstvenika, obrtnika, turista i prolaznika: od svojih „mitskih“ fontana, preko trbuha grada – tržnice do kulture slobodnog vremena (kinematografi, kazališta, kavane, hoteli, slastičarnica, sportske i rekreativne organizacije).

Krešimirova tura svake subote u travnju (3., 10., 17. i 24. travnja) u točno 13.00 sati kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici i traje jedan i pol sat.  Dodatno, Krešimirova će se tura održati i 30. travnja, također u 13.00 sati. Karte za Krešimirovu turu mogu se od 2. travnja pa do isteka zaliha podići u Ri-infu na Korzu (Korzo 18b).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari