NA SUŠAKU

Besplatni pregledi i edukacija za građane: Riječki KBC u subotu obilježava Svjetski dan srca

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, u subotu, 28. rujna 2024., djelatnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka organizirat će Dan otvorenih vrata u prostorijama Poliklinike Sušak, od 10 do 13 sati. Svi zainteresirani građani pozvani su da se odazovu, a za bolesnike koji borave u bolnici bit će pripremljen kardioprotektivni dnevni jelovnik uz tiskane edukativne materijale.

Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i liječenju kardiovaskularnih bolesti te edukaciju građana svih dobnih skupina o važnosti zdravog načina života. Na ulazu u sušačku polikliniku bit će postavljen informativni punkt s promotivnim i stručnim materijalima. Kardiološke medicinske sestre dijelit će letke, privjeske te pružati korisne informacije i savjete građanima. Osim toga, posjetitelji će moći uživati u vodi i sezonskom voću uz edukaciju o pravilnoj prehrani. Nutricionist će educirati o važnosti zdrave prehrane, dijeliti promotivne materijale te nuditi voće i orašaste proizvode.

Poseban punkt bit će posvećen infarktu miokarda s edukacijom o prepoznavanju i postupanju u slučaju infarkta. Također, bit će postavljen punkt za fibrilaciju atrija, gdje će kardiolog educirati građane o ovoj bolesti i njezinim tretmanima. Posjetiteljima će medicinske sestre mjeriti krvni tlak, visinu, težinu te računati indeks tjelesne mase. Liječnici će analizirati rezultate i pružati individualne savjete o daljnjim koracima, a također će se procjenjivati kardiovaskularni rizik pomoću europskih tablica SCORE2.

Za dodatne specijalističke preglede, u Poliklinici Sušak održavat će se dvije ultrazvučne ambulante i jedna Holter-EKG ambulanta. Prvi put će se koristiti nova oprema za stres-ultrazvuk srca, koji se provodi uz simulaciju fizičkog napora na specijaliziranom biciklu, čime se zamjenjuje primjena lijekova.

Svim hospitaliziranim pacijentima KBC-a Rijeka bit će poslužen kardioprotektivni jelovnik mediteranskog tipa. Primjerice, doručak će sadržavati svježi sir s maslinovim uljem, dok će ručak uključivati pureći file s povrćem, a za desert sezonsko voće. Jelovnik će biti popraćen edukativnim karticama s preporukama o uravnoteženoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti.

KBC Rijeka nastavlja širenje svijesti o važnosti brige za zdravlje srca i krvnih žila, ističući da su, unatoč napretku medicine i smanjenju smrtnosti, kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari