BEŠUMNI MALIŠAN: Kada „Goupil“ krene u akciju, kostrenske plaže će još više zablistati

Novo vozilo u voznom parku KD Kostrena bešumni je električni čistač koji će čistim održavati kostrenske plaže i obalne puteve

U KD Kostrena s ponosom su predstavili novitet u svom voznom parku, novo električno višenamjensko vozilo Goupil G3L čijom nabavkom KD Kostrena želi podignuti kvalitetu svojih usluga i omogućiti još efikasnije čišćenje kostrenskih plaža i obalnog puta tijekom turističke sezone.

Riječ je o modelu s pozitivnim utjecajem na okoliš zbog nulte emisije ispušnih plinova i velikom uštedom energije, stoga je dio bespovratnih sredstava za nabavku vozila dobiven putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Vozilo je u potpunosti na električni pogon, a nabavna vrijednost je 185 tisuća kuna plus PDV”, kazao je u programu Radio Rijeke član Uprave Komunalnog društva Kostrena Tomislav Matić i dodao: “Odobrena su nam bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 30 tisuća kuna, a financijska ušteda u odnosu na benzinske motore vozila istih karakteristika je velika – Goupil G3L troši osam puta manje struje nego što bi vozilo istih karakteristika trošilo benzin”, poručio je Matić.

kostrena čistač

Naime, na stotinu kilometara ovo vozilo troši 17 kW/h električne energije, što predstavlja trošak od svega 15 kuna na 100 kilometara. Za usporedbu, vozila sličnog tipa s benzinskim motorima troše i do 115 kuna na 100 kilometara.

Karakteristika ovog vozila je i bešuman rad, pa se očekuje da će se smanjiti i razina buke što je pogotovo važno u vrijeme turističke sezone kada turisti ne vole čuti jutarnje zvukove vozila komunalnih službi.

U Općini Kostrena istakli su kako je KD Kostrena ostvario uštede u proračunu za 2016. godinu, i to više od 400 tisuća kuna u odnosu na 2013. godinu, ponajviše zbog porasta prihoda od korištenja parkirališta, dvorane i stadiona ali i najma poslovnih prostora.

– U dvije godine tu je ostvaren porast prihoda od gotovo 800 tisuća kuna, zadovoljno je istaknula kostrenska načelnica i predsjednica Skupštine KD Kostrena Mirela Marunić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari