SJAJNA INICIJATIVA OŠ „SRDOČI“: Roditelji učenika informirani o opasnostima maloljetničkog „sextinga“ i elektroničkog nasilja

„Sexting“ se uočava kao noviji oblik seksualno rizičnog ponašanja mladih koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja te moguće drugih problema

U Osnovnoj školi „Srdoči“ u Rijeci jučer je održano predavanje za roditelje učenika od prvog do osmog razreda na temu „Elektroničko nasilje na Internetu“.

Predavanje, kojem je prisustvovalo četrdesetak roditelja, održali su policijski službenici Policijske uprave primorsko goranske – Dario Tonković iz Odjela prevencije i Mirjana Škalec iz Službe gospodarskog kriminaliteta. Policijski službenici predavanje su održali na poziv Škole te na ovaj način roditelje upoznali s pojmom nasilja i načinima na koje se ono može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i slično), ali i s kazneno-pravnim odredbama u slučaju neželjenog događaja, prenose mrežne stranice Policijske uprave primorsko-goranske.

Roditelji su također upozoreni i na opasnosti koje proizlaze prosljeđivanjem i slanjem seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Naime, ovo se uočava kao noviji oblik seksualno rizičnog ponašanja mladih koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja te moguće do drugih problema u ponašanju mladih.

Nerijetko je mišljenje da elektroničko nasilje može proći nekažnjeno, a isto tako da niti odrasli niti djeca i mladi ne mogu učiniti ništa kako bi se ono spriječilo. Ipak, činjenica je da su pravodobna edukacija, kao i odgovarajuće preventivne aktivnosti od iznimne važnosti u zaštititi djece i mladih od opasnosti u novim medijima.

Uz to što je potrebno da roditelji znaju što njihova djeca rade, koje stranice posjećuju, tko su im prijatelji i s kime komuniciraju putem Interneta, vrlo je bitno da i oni, kao i njihova djeca poznaju Internet i druge suvremene komunikacijske tehnologije, njihove moguće rizike te što učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.

Stoga će se policijski službenici, prenose mrežne stranice PU primorsko-goranske, rado odazvati svakoj inicijativi škola i svih zainteresiranih kako bi što više djece i mladih, njihovih roditelja i učitelja kao i ostalih građana upoznali s problemom nasilja na Internetu i načinima kako smanjiti mogućnosti da do njega dođe.

sexting

Ukoliko se nasilje ipak dogodi, ne treba ga prešućivati već se što prije treba obratiti onima koji mogu utjecati da se ono više ne događa, a da se onaj tko trpi nasilje zaštiti. Uz prijatelje, roditelje ili učitelje tu su svakako i policijski službenici, koji će po prijavi nasilja poduzeti što je potrebno radi sprječavanja nasilja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari