ZBOGOM ZELENILU

Video | Betonizacija, buka, drveće postaje smeće?! Opatija se buni, Grad se bori s bezobzirnim investitorima, ali država – ne pomaže

Opatijski gradonačelnik nezadovoljan slikom svog grada poručuje: ‘Dosta betonizacije!” Pa od države traži da ovlasti prenese lokalnoj vlasti. Isti problem je na cijeloj obali, a zašto neki investitori krše zakone i ne strahuju od kazne?

Na mjestu gdje je nekad bila zelena oaza, gdje su još prošle godine ljudi brali šparoge, sada je sve posječeno.

Naime, investitor je unatoč odluci Grada Opatije o zaštiti zelenila, posjekao drveće i suzio cestu.

Nikola Turina živi odmah uz gradilište.

“Oni su odsjekli pola ceste i pomakli drugu polovicu u privatno vlasništvo. Tako da su suzili cestu da se po njoj ne može, druga stvar, nije ograđena. Po noći, u pola noći, ako se netko sretne, mora se ić u rikverc, postoji opasnost da autom sletimo dole u provaliju”, kaže nam Turina.

I nikom ništa, jer inspekcija ne dolazi, a ono što Grad ima ovlasti poduzeti – investitore ne dira.

“Smatram da gradovi poput Opatije, koji imaju financijskog kapaciteta mogu izdavat akte za gradnju, mogu koncesionirat svoju obalu. Zašto ne bi jedinice lokalne samouprave izdavale i lokacijske i građevinske dozvole. Mi se žalimo, bivamo odbijeni, žalimo se u drugom stupnju na Ministarstvo, odbijeni smo”, kaže gradonačelnik Opatije Ferdinand Kirigin.

Ovakvih je primjera u Opatiji ne desetine. Komunalni redari su u pravilu nemoćni. Investitor plati kaznu, koja je minorna u odnosu na njegovu buduću zaradu i time sve pada u vodu.

“Kazna je, zakonsko ograničenje, najviša za pravnu osobu 1320 eura, nekadašnjih deset tisuća kuna. S obzirom na vrijednost kvadrata, onda možete računat da im je to isplativo kršiti bilo kakav propis”, kaže Filip Vlah, pročenik za komunalni sustav grada Opatije

“Zelena boja se pretvara u sivu boju, dakle, betonizacija je uhvatila maha. To je strašno.”, kaže Opatijac Vojmir Trinajstić.

Osim betonizacije problem je i buka. Grad, zato, u sezoni zabranjuje grube radove. Ali to je sve što može.

Zvuk bušenja je zvuk nespojiv sa slikom Opatije, čije prepoznatljivo zelenilo investitorima smeta u širenju prostora. Drveće je tako postalo smeće, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari