'BITNA SI'

‘BITNA SI’ Ovog tjedna se u Rijeci obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Riportal

Uoči 25.studenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ upozorava da se  rodno uvjetovano nasilje pojavljuje  raznim okruženjima, od obitelji i doma do radnog mjesta i javnih prostora. Uzroci su mnogobrojni, a temelje se na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definiranja rodnih uloga i odnosa između žena i muškaraca.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Vjerujemo da su brojke zapravo puno veće jer nažalost većina nasilja i nasilnika ostaje neregistrirana, žene u strahu ne prijavljuju počinitelje.U našoj Županiji prema podacima MUP-a PU PGŽ u ovoj godini bila su  342 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u  prvih deset mjeseci ove godine, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu. Međutim povećan je broj kaznenih prijava, na ukupno 111, dok ih je lani bilo 84.

Situacija sa Covidom 19 zatvorila je obitelji u njihova četiri zida, a što se doista događa saznati ćemo tek kada ova kriza prođe, nažalost za mnoge žene i djecu prekasno.

Izuzetno je važna društvena osude nasilja i potreba učinkovitog sustavnog djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja kao i rad na prevenciji i osvješćivanju  suradnje, tolerancije i ravnopravnosti kao jedinog mogućeg načina napretka društva u zaštiti ljudskih prava. Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, pratite događanja i otvorite srca i čujte što vam govore i poručuju aktivistkinje i aktivisti civilnog društva, prepoznajmo i pomozimo žrtvama nasilja. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 19. do 25. studenog,  u Rijeci se održava sedmodnevna kampanja pod sloganom „Bitna si!“.  Kampanjom želimo ukazati na problematiku nasilja nad ženama u našem društvu koje je sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo.

Portal bitna.si nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru koji je ljetos započeo na Twitteru, i ubrzo prepoznat u regiji. Objava istinitih priča i iskustava žena svih dobi, o fizičkom i verbalnom nasilju kojega doživljavaju u javnom prostoru, stavila je u prvi plan pitanje prihvaćanja i razumijevanja žena, ali i problem njihove (ne)sigurnosti. Krajnje je vrijeme da se to promijeni.

U kampanji sudjeluju riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak. Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Utorak, 24. studenog 2020.

Riječka umjetnica Tanja Blašković će u 10 sati u Kružnoj ulici na zidu Erste banke u Rijeci početi s oslikavanjem murala posvećenom ženama žrtvama nasilja. Istog dana, u 20 sati, u Book Caffeu Dnevni boravak održat će se Večer poezije i razgovor o položaju žena u društvu s pjesnikinjom Fridom Šarar.

Srijeda, 25. studenog 2020.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u 12 sati ispred Radio Rijeke učenice Učeničkog doma Podmurvice uz pratnju voditeljice Barbare Maras kredama će ispisivati poruke „Bitna si“ i  „Ljubav nije nasilje“. Iste poruke cijelog će tjedna kampanje biti izložene u izlogu prostora Vijeća mladih Benčić.

U 13 sati od kluba Jadran do Radio Rijeke žene će simbolički na svojim leđima prenijeti rad umjetnice Nives Žarković nakon čega će riječka aktivistkinja Iva Davorija pročitati autorski tekst glumice Marte Čaržavec „Volim te, ali ne“ nastao u sklopu nastao u sklopu kolegija „Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti“ koji se izvodi u riječkim udrugama LORI, SOS Rijeka i PaRiter te na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci.

Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R) tijekom 16 dana aktivizma, od 25. studenog do 10. prosinca provodi on – line aktivnosti putem facebook stranice. Svaki dan će na facebook stranici biti objavljivani materijali kojima će se govoriti o nasilju nad ženama iz više perspektiva. Pozivamo vas da pratite facebook stranicu udruge U.Z.O.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari