Video | Blagoslovi kuća: Tradicija koja je u mnogim riječkim župama u opadanju

Ući u novu godine bez blagoslova božjeg za mnoge je vjernike nezamislivo. Svećenici ovih dana po tradiciji, blagoslivljaju domove svojih župljana

.-”Blagoslov Božji, na početku godine, da kao vjernici smo svjesni da se izazove koji su pred nama prođemo s Božjom zaštitom. Kada znamo da postoji zlo koje djeluje u svijetu i u ljudima, onda nam treba Bog i njegova zaštita, rekao je upravitelj župe Sv. Nikole Tavelića Siniša Pucić.

Blagoslov kuća nosi i sociološku komponentu.

-”Jako je važno osvijestiti se da smo potrebni jedni drugima i susreta, stoga je blagoslov susret koji nam nedostaje u kojem ćemo se zajedno pomoliti i porazgovarat, ali i razmijeniti nekakva životna iskustva, razmišljanja, objašnjava nam fra Siniša Pucić.

Na redu za blagoslov bio stan Dragice koja je fra Sinišu spremno dočekala.

-”Iako sam ja stavila svoju blagoslovljenu vodu na stol i križ, svećenik je donio svoje tako da je molitva prošla u miru i tišini kao i blagoslov, onako kako i treba bit, kaže Dragica Kaemper za koju je ovaj običan izuzetno važan.

-” To sam ponijela od svoje kuće, od svojih roditelja jer su i oni to upražnjavali godinama, tako da to za mene znači puno. Znači blagdan, znači Božić, dolazak Isusa, kršćanstvo, rekla nam je Dragica.

Starija populacija prednjači u traženju blagoslova kuća, no i taj je broj svake godine manji.

-”Suočavamo se da je Rijeka, pogotovo u gradskim naseljima, grad koji stari. Sve je manje djece, sve manje mladih obitelji, stoga blagoslov nekako najviše i traže stariji. Broj blagoslova pada godišnje, ne samo u ovoj župi sv. Nikole Tavelića, nego koliko čujem i u drugim župama, navodi fra Siniša.

Ipak, iako u manjem broju, i studentski kapelan također ima posla u ovo doba godine.

-”Ja kao kapelan studentski obilazim studente u njihovim stanovima, sobama, i popijem kavu s njima, budem malo duže s njima, ne samo u ove dane, nego kroz cijelu godinu, ističe studentski kapelan Ivan Dominik Iličić koji studentima pokušava približiti vjeru na praktičan i zanimljiv način.

U našim krajevima blagoslov obitelji i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do kraja božićnog vremena tj. Sveta tri kralja.

Više u video prilogu Kanala RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari