ZA SVAKOG PONEŠTO

BOGAT RUJAN U HARTERI Sport, kultura, radionice, predavanja, “zelena” događanja, druženje i zabava…

Tijekom cijelog rujna na području Hartere te Vodovodne i Ružićeve ulice “Mjesni odbor Hartera” u suradnji s partnerima nastavlja s brojnim besplatnim kulturnim, sportskim i “zelenim” događanjima objedinjenim nazivom “Rujan u Harteri”.

U Harteri nas već u petak, 11. rujna, očekuje još jedna popularna šetnja poviješću Sušaka i Hartere, s polaskom kod Hotela “Continental”, u 17 sati. Marko Smoljan iz “Kortila uživo” vodit će od centra povijesnog Sušaka uzvodno rijekom koja je dala život gradu,  i to, kako najavljuje, “najkraćom rutom za bijeg iz urbane vreve u slikoviti kanjon”.  Također, od 17 sati, na prostoru uz Rječinu, pored parkirališta “Hidra” u Ružićevoj ulici, Renata Petani iz Kortila uživo završit će i mozaik na klupi izrađenoj tijekom ljeta, uz pomoć svih koji su joj se spremni pridružiti.

U subotu, 12. rujna, Planinarsko društvo Kamenjak vodi na još jednu šetnju kanjonom Rječine koja u 10 sati starta kod Marganova i završava na brani na Rječini. U tri sata šetnje ljubitelji prirode od voditelja šetnje iz PD Kamenjak saznat će brojne zanimljive detalje o ovoj zelenoj oazi nadomak centra grada a na brani će ih dočekati i članovi udruge “Spasimo Ričinu” koji će ih upoznati sa svojim aktivnostima.

U petak, 18. rujna, od 17 sati prijatelji projekta Kvartera družit će se uz jamm i džem – glazbu i izradu džema, te turnir u briškuli u Caffe baru “Skradin” u Vodovodnoj ulici, s prijavom u “Skradinu”.

U utorak, 22. rujna, Pčelarska udruga “Milutin Barač” održat će predavanje o životu i ulozi pčela u našem društvu, neposredno kraj košnica koje su u lipnju postavili na terasi Marganova u Harteri. Istog dana u 17:30 sati  u novouređenom “džepnom parku” na kraju Vodovodne ulice, udruga Kvart za 5 poziva na radionicu pletenja, zaboravljene a dobrodošle vještine za žene i muškarce.

U subotu, 26. rujna, Urban Hartera Climbing Crew, alpinistički odjel Planinarskog društva Kamenjak, u jutarnjim satima ponovno održava popularnu radionicu penjanja po zidinama Marganova, a Torpedo Runners će u isto vrijeme održati otvoreni trening trčanja u dvije grupe, za trkače i netrkače.

„U prvim danima listopada MO Hartera sprema i višednevno finalno događanje kojim ćemo zaokružiti cijelo ljeto i aktivnosti ovog ciklusa projekta Kvartera“, najavljuju organizatori.

Time Mjesni odbor Hartera, zajednica u nastajanju koja je tijekom ljeta 2020. organizirala niz kulturnih, sportskih i društvenih aktivnosti u sklopu projekta Kvartera, ulazi u završnicu ovog ciklusa projekta. Projektu Kvartera zajedničko je bilo nastojanje da se širi prostor Hartere građanima približi kao idealan za aktivnosti na otvorenom.

Zajednička izrada vermikompostera i hotela za pčele

“Rujan u Hateri” otpočeo je još 5. rujna Biciklističkom kritičnom masom Rijeka kojom se sugrađane i sugrađanke bicikliste potiče da se izbore za svoju poziciju na riječkim cestama. Četiri dana kasnije, 9. rujna, održana je  radionica Tranzicijske inicijative Rijeka (TiR) na kojoj je izrađen prvi riječki vermikomposter – komposter koji pseći izmet uz pomoć gujavica pretvara u korisno gnojivo za bilje, te hotel za solitarne kukce i pčele, oboje kod novog murala u Ružićevoj ulici, pored Kluba “Život”. U suradnji s Udrugom LFF u Harteri je 10. rujna održano i Slučajno kino, s filmovima “NERETVA prokleta nije povlaštena” redatelja Marka Dimića nastao u produkciji Udruge za biološka istraživanja BIOM (2020, 24′) te “Više od meda” Markusa Imhoofa (2012, 95′).

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

O Kvarteri:

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano. U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari