OD 18 DO 20:30 SATI

Šetnja i performansi pod vodstvom superjunakinje Klite – “Ženski životi glasnije” u ponedjeljak će odjekivati Rijekom

U ponedjeljak, 14. rujna 2020g. od 18 do 20.30 sati u centru Rijeke održat će se program Ženski životi glasnije, kao dio projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Posjetitelji će u organiziranoj šetnji gradom program pratiti na čak tri lokacije. Šetnja započinje u 18h ispred murala “Is she a wizard already?” autorice Marine Mesar OKO, na ulazu u vodovodni zahvat Zvir 2 na adresi Vodovodna 42.

Potom se šetnja nastavlja u smjeru Korza, gdje će u 19 sati na balkonu zgrade Gradske uprave (Korzo 16) Vlasta Delimar u suradnji s riječkim studenticama izvesti performans “Glasne žene”, a u 20 sati na Principiju publiku očekuje performans “Uranjanje” Josipe Bubaš.
Glasnu karavanu u obliku umjetničkog vođenja publike predvodit će Sandi Bakotić, u ulozi heroine Super Klita.

Program Ženski životi glasnije bavi se pitanjem životnih praksi žena, kako proteklih desetljeća tako i danas. Projekt u fokus stavlja ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva, modulacije ženskog glasa te manipulacije sadržajem koji žene iznose – bilo narativnog, bilo tjelesnim nastupom. Umjetnice i aktivistice uključene u program uzvraćaju re-artikulacijom postojećeg diskursa razvijajući vlastiti herstory-telling jezik: rasterećenih kretnji, nesputanog glasa i javno izraženog zadovoljstva. 

Program Ženski životi kasnije dio je projekta udruge Domino u sklopu programa ACT Kreativne Europe. Produkcije umjetničkih radova u sklopu programa ostvarile su se uz podršku Zaklade Kultura nova, za razvoj umjetničkih koncepata.
Organizatori programa su: Queer Zagreb UdrugaRijeka 2020 i Prostor Plus.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

 

Ženski životi glasnije, po izvedbama 

Mural: OKO „Is she a wizard yet?” (18h / Vodovodna 43)

Novi mural umjetnice OKO posvećen je velikim čarobnicama skromnih korijena. Ženama koje su čitavu povijest “tkale” život oko nas, većinom to radeći iz sjene. Pokazujući duhovno i tjelesno impresivnu sposobnost izgradnje doma ni od čega i bivajući nepresušnim izvorom energije nježnosti i brige koja nas razvija, pokazale su se pravim čarobnicama, kroz čitavu povijest i dan danas.

Generacije i generacije žena od kojih neke nisu znale niti pisati, znale su stvarati magiju koja će trajati stoljećima nakon njih – i danas sveprisutnu, iako nevidljivu na prvi pogled. Ti su procesi isprepleteni kroz naš DNA i koliko god se mijenjali s vremenom, stalno se razvijaju dalje. Ponekad nije potrebna niti artikulacija, već se esencija podneblja samo osjeti kroz magiju ruku neke nama nepoznate junakinje.

Autorica: OKO
Izvedba: OKO i Dario Dunaj

Rad umjetnice iza pseudonima OKO široko je poznatna  hrvatskoj, ali i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Iako se iza pseudonima krije akademska slikarica Marina Mesar, street art intervencije koje radi pod imenom OKO zbog svoje jednostavnosti izraza kojim višeslojne poruke pušta u javni prostor prihvaćena je od publike, kritike i struke. Minucioznim pokretima ona jednakom lakoćom oslikava visoke zidove zgrada i slikarska platna stvarajući sebi svojstven urbani bestijarij likova i priča.

 

Performans: Vlasta Delimar „Rapunzel ili Matovilka” (19h / Korzo 16, balkon Gradske vijećnice Grada Rijeke)

Prema poznatoj priči, Rapunzel je zatočena u kuli bez ulaza a zločesta žena koja se posesivno brine za njezinu sreću spušta se i diže kroz maleni prozor niz njenu dugačku kosu. Djevojke u ulozi Rapunzel u ovom performansu nesigurne su spram svoje vlastitosti zbog nedovoljne empatije od strane okoline. No, u njima postoji snažan optimizam i vjera da će traganjem i otkrivanjem vlastitih identiteta, svojeg sebstva, trenutne pozicije u odnosu na institucije moći – ali i ljubav drugih, svaka ponaosob doći do željenih pozicija i mjesta slobode.

Vlasta Delimar u suradnji s mladim ženama iz Rijeke koncentrira se na problematiku tabua tjelesnosti kao velikih barikada za razvoj i emancipaciju mladih osoba a posebno mladih djevojaka koje dolaze iz različitih obitelji i sredina. Kao mjesto izvedbe izabran je balkon kao točka demokratske funkcije, mjesto koje istovremeno može postati privatni i javni prostor.

Sudjeluju: Vlasta Delimar i pet djevojaka

Svoj umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-ih godina i od tada kontinuirano, uz druge medije, izvodi performanse, ponekad intimne, često provokativne, ali danas svakako već antologijske, pa ju bez razmišljanja ubrajamo među najvažnije domaće performere/ice i body-art protagoniste/ice. U radovima nastalim tijekom osamdesetih godina koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar opetovano ispituje status žene – baveći se društvenim kontekstom kroz ženine brojne pozicije – kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice… proširujući domete vlastite senzibilnosti i senzualnosti.

Plesna izvedba: Josipa Bubaš „Uranjanje” (20:00h / Arheološki park Principij)

Uranjanje se bavi nejasnim, prešućenim, ženskim, društveno uvjetovanim osjećajima krivnje, odgovornosti i tereta, ali i implicitnom mudrošću, snagom i uživanjem. Autorica tekstom, tijelom, glasom i slikom progovara o marginalnim i marginaliziranim osjećajima, dojmovima, mislima i naslijeđenim obrascima, dotičući se pozicije žene u društvenom kontekstu, ali i intimnom djelovanju. Sama se tema račva u nekoliko segmenata, ironizira povijesnu percepciju žene i indirektno dotiče inherentno nasilje koje ono perpetuira.

Naracija je fragmentarna, apstraktna, dana u natruhama, a elementi predstave međusobno se nadopunjuju i suprotstavljaju, stvarajući asocijativnu mrežu kojoj je cilj izvrnuti, iščašiti, ismijati i imaginacijom nadići samu temu.

Koncept, izvedba: Josipa Bubaš
Foto, video: Tomislav Čuveljak

Josipa Bubaš je performerica i plesačica iz Zagreba, a uz autorski rad, bavi se izvedbenom teorijom i praksom. Kao izvođačica i koautorica sudjelovala je u različitim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Bubaš je doktorirala na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tjelesnosti.

Tomislav Čuveljak fotograf je i snimatelj iz Zagreba. Njegove fotografije objavljivane su u različitim medijima, posebno u časopisu Nacional. Autor je nekoliko spotova i brojnih naslovnica knjiga. Izlagao je samostalno i na grupnim izložbama. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti, Odsjek snimanja.

 

Sendi Bakotić „Vođena tura – Super Klita” (18:30-20:30 / Vodovodna 43 – Korzo 16 – Arheološki park Principij)

Što bi se dogodilo kada bi najskrovitiji dio ženskog tijela postao samosvojno biće koje hoda, misli, osjeća? U ovoj turi publika prati Klitu, živu i predimenzioniranu verziju inače nevidljivog i (povijesno) skrivanog organa, u njenoj šetnji kroz grad.

Šetnja javnim prostorima u Rijeci počinje na lokaciji otvaranja murala umjetnice OKO u Vodovodnoj ulici 42 odakle će super junakinja Klita publiku voditi putem centra grada i izvedbi Vlaste Delimar i Josipe Bubaš koje su uključene u trajanje ture.

Izvođačica: Sendi Bakotić
Kostim: Tanja Blašković

Sendi Bakotić je svestrana izvođačica s posebnim interesom za neverbalno, improvizacijsko, aktivističko i skupno osmišljeno kazalište. Radi kao klaunesa u udruzi Crveni nosovi klaunovidoktori te je članica Kolektiva Igralke iz Rijeke. Kao glumica sudjeluje u brojnim produkcijama, a živi i radi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari