BOGATO PETO IZDANJE: Pogledajte cijeli program 5. Dana talijanske kulture u Rijeci

Ponovno je pripremljen bogat kulturni program u sklopu kojeg će biti predstavljena i povijest dizajna dviju uspješnih talijanskih kompanija, Illy i Modiano

Od 10. listopada do 11. studenoga 2016. u Rijeci će se održavati Dani talijanske kulture riječkog Generalnog konzulata Italije. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije i u suradnji s Gradom Rijekom, za riječku publiku ponovno je pripremljen bogat kulturni program u sklopu kojeg će biti predstavljena i povijest dizajna dviju uspješnih talijanskih kompanija – Illy i Modiano.

Peto izdanje manifestacije Dani talijanske kulture (Giornate della cultura italiana) Generalni konzulat Italije u Rijeci organizira u okviru tradicionalne inicijative Tjedan talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo) Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije.

talijani-1

Bogat program kulturnih događanja predstavljen je na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac tom je prilikom istaknula da je održavanje Dana talijanske kulture izuzetno dobra prilika da se pokaže kako grad Rijeka živi svoju kulturu te da se predstavnici manjina u našem gradu ne osjećaju kao manjina, nego kao ravnopravni građani. „Talijanska kultura nije samo kultura za Talijane, već i za sve Riječane“, rekla je.

Izražavajući zadovoljstvo što se i ove godine nastavlja uspješna suradnja s Gradom Rijekom, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri rekao je kako je ponosan što će se riječkoj publici predstaviti talijanska kreativnost i programi koji svojom kvalitetom mogu parirati drugim kulturnim događanjima u Rijeci.

talijani-2

Program Dana talijanske kulture

Program Dana talijanske kulture započinje u ponedjeljak, 10. listopada u 19 sati svečanim otvaranjem drugog izdanja izložbe proizvoda tvrtke Modiano pod nazivom „Rijeka: Europa prije Europe“ u Galeriji Kortil. Tvrtka Modiano osnovana je 1868. godine u Trstu, ali je svoj pogon početkom 20. stoljeća otvorila i u Rijeci. U početku je proizvodila cigaretni papir i igraće karte, no zahvaljujući suvremenoj tehnologiji tiska za ono vrijeme proširila je svoje poslovanje na tiskanje različitih plakata i reklama. Za tvrtku Modiano radili su i brojni poznati slikari čiji će se originalni radovi moći vidjeti na izložbi.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 12. listopada u 19 sati, održat će se i svečano otvaranje izložbe „Illycaffe: 80 godina dizajna i inovacija“. Posjetitelji će, između ostalog, moći vidjeti kako je izgledao prvi aparat za kavu ove tršćanske tvrtke, te način na koji je kroz svoju povijest njegovala i spajala inovaciju i dizajn. Izložba će biti otvorena do 31. listopada.

U ponedjeljak, 17. listopada, u 19 sati, u prostorima Zajednice Talijana Rijeka održat će se premijera predstave „Priče s obale i mora“ u izvedbi Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca te u koprodukciji s jednim od najvećih kazališta u Italiji „Il Rosetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia“. Riječ je o predstavi raznih autora Istre i Julijske krajine.

U utorak, 18. listopada, u 19 sati, u Galeriji Principij u suradnji s Fotoklubom Rijeka svečano će se otvoriti izložba pod nazivom „Objekt knjiga – Oggetto libro“, koja je prvi put predstavljena u lipnju ove godine na 21. milanskom trijenalu na temu „Design after design“. Izložba propituje odnos dizajnerske knjige, industrijskog artefakta ostvarenog posebnim tehničkim rješenjima, i umjetničke knjige, koja je po definiciji unikat i numerirano izdanje.

U srijedu, 19. listopada, u 11.30 sati, u Srednjoj talijanskoj školi održat će se tradicionalna dodjela nagrada u okviru literarnog natječaja „L’italiano e la creativia: marchi e costumi, moda e design“. U natječaju će ove godine sudjelovati svi učenici. Novčanim nagradama i besplatnim tečajevima stranih jezika bit će nagrađena tri najbolja rada i jedan najoriginalniji.

Istog dana, u Državnom arhivu u Rijeci u 19 sati otvorit će se i samostalna izložba slika Rine del Bono pod nazivom „Boje Venecijanskog karnevala“.

Sljedeći dan, u četvrtak, 20. listopada u 19 sati, u Vili Ružić će se održati performans „Gala večer fiumanske mode: dvadesete, tridesete i četrdesete prošlog stoljeća“ te predstaviti izložba fotografija Mirjane Lončar na tu temu. Riječkoj publici bit će predstavljeni originalni odjevni predmeti koje su nosili muškarci i žene tog vremena.

U petak, 21. listopada, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u 11 sati, započet će konferencija „Evolucija dizajna Illycaffe“, na kojoj će se razgovarati o povijesti inovacije i dizajna.

U sklopu proslave 70 godina postojanja Zajednice Talijana u Opatiji u Galeriji Juraj Šporer od 4. do 9. listopada održava se 2. izdanje projekta „Umjetnički poticaji za Dariju – emocionalne relacije“, a manifestacija će svečanom proslavom u Vili Antonio biti završena u petak, 21. listopada.

Bogati program Dana talijanske kulture u Rijeci predstavili su Fabrizio Somma, predsjednik Pučkog sveučilišta u Trstu, Maurizio Tremul, izvršni direktor Talijanske unije, Giacomo Biviano, generalni menadžer tvrtke Illycaffè, Christine Pascolo, odnosi s javnošću tvrtke Illycaffè S.p.A., Michele Scalembra, direktor Srednje talijanske škole u Rijeci, Jolanda Todorović, direktorica Galerije Kortil, Giuseppe Nicodemo, zamjenik ravnatelja Talijanske drame, Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka, Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci, i Theo de Canziani, zaklada Matilde Ružić.

talijani-3

Ovogodišnje izdanje, kao nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom Rijeka i Gradom Opatija, ostvareno je u organizaciji s Pučkim sveučilištem u Trstu i Talijanskom unijom, uz potporu brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova te medijskih kuća.

Ulaz na sve programe je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari