S RADOM ZAPOČEO ZVANE

Bogatu arhivska građu Ustanove Ivan Matetić Ronjgov od sada možete istražiti uz virtualnog asistenta

U Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov s radom je započeo Zvane, virtualni asistent koji koristi najnovije tehnologije umjetne inteligencije da posjetiteljima i istraživačima omogući pristup informacijama o kulturnom i glazbenom naslijeđu Istre i Kvarnera.

Zvane, koji je naziv dobio prema nadimku našeg najznačajnijeg skladatelja i simbolu tradicijske glazbe ovih krajeva, koristi glas samog Matetića koji je kloniran temeljem rijetkih snimaka. Uz njega, korisnici mogu jednostavno istražiti bogatu bazu podataka uključujući arhivske materijale, glazbene zapise i povijesne dokumente ove ustanove.

Prilikom prezentacije AI asistenta u sjedištu Županije na kojem su sudjelovali suradnici na njegovom razvoju, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja i sveučilišna profesorica u muzikologinja Dijana Grgurić, profesor s Filozofskog fakulteta u Rijeci Benedikt Perak naglasio je da je Ustanova Ivan Matetić Ronjgov prva ustanova u Hrvatskoj koja ima ovakvu tehnologiju.

„Zvane je nova vrsta tehnologije i komunikacije korisnika s muzejskim arhivom ustanove i sadržava svo znanje koje ustanova pruža unutar sustava umjetne inteligencije s ciljem da se kroz jednostavan, razgovorni način dođe do različitih informacija koje su pohranjene u ovoj instituciji, od općenitog tipa o ustanovi, različitim kulturnim manifestacijama, knjigama, djelovanju Ivana M. Ronjgova i ostalih ljudi koji su bili vezani uz ustanovu“, rekao je Perak.

Asistentu je prethodio razvoj multimedijalne platforme Zaspal Pave koja sadrži digitalizirane napjeve, knjige koja je baza tradicijskih napjeva i u kojoj su sakupljeni i objavljeni svi napjevi Ivana Matetića Ronjgova, pandan Bibliji u kontekstu tradicijske glazbe Istre i Primorja, rekla je Grgurić koja je ujedno predstavila monografiju o Matetiću Ronjgovu „Ljestvica jednog života“ za koju je nagrađena godišnjom nagradom „Dragan Plamenac“ Hrvatskog muzikološkog društva.

„To je prva monografija o našem skladatelju i ideja koja je bila nit vodilja je da to bude jedna vrste lektire koja će biti čitljiva širokoj publici i da zaživi kao literatura u školama. S jedne strane htjela sam se poigrati s izazovom da pojednostavim stručni diskurs i približim se ljudima, naročito mlađim generacijama, a s druge strane, uzevši u obzir činjenicu da pišem o imenu i djelu jednog čovjeka koji je na neki način, kao osoba značajan za ovaj kraj, institucionaliziran, da knjiga bude zanimljiva i nova. Morala sam izaći iz stereotipa i pozabaviti se skrivenim kutcima njegovog života i rada“, kazala je Grgurić.

Ravnatelj Čargonja je podsjetio da se ove godine obilježavaju dvije istaknute obljetnice, 30. obljetnica osnutka Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i 15. obljetnica uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a i tim povodom najavio svečani koncert „Zbor HRT-a i dirigent Domeniko Briški“ koji se održava u sklopu Kastafskog kulturnog leta 9. srpnja 2024. u 21.00 sati u Crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari