BOLJE BITI STUDENT: Sveučilište u Rijeci građanima treće životne dobi nudi zanimljiva predavanja

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom, zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi novi proljetni ciklus predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Kao i prošle godine, Sveučilište za 3. dob u ciklusu predavanja nudi dva manja ciklusa i dvije različite teme – origami i pomoćne povijesne znanosti, obrađene u ciklusima od pet predavanja. Zainteresirani mogu odabrati samo jedan ili oba ciklusa predavanja, budući da su rasporedom planirana jedan za drugim.

Ciklus predavanja „Matematički origami“ održavat će se  od 17. travnja do 2. svibnja, srijedom i četvrtkom, od 17 do 18.30 sati, pod vodstvom predavačice dr. sc. Marijane Butorac s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Origami predstavlja drevnu umjetnost izrade predmeta presavijanjem papira. Zbog svoje matematičke prirode u posljednjih nekoliko desetljeća pojavio se snažni interes za istraživanjem origamija ne samo u matematici, već i u prirodnim i tehničkim znanostima. Prateći navedene trendove, ovaj program cjeloživotnog obrazovanja nudi aktivno savladavanje osnovnih tehnika origamija, s ciljem poticanja razvoja matematičke pismenosti kroz povezivanje različitih tehnika origamija s matematičkim idejama i konceptima te povezivanja matematike s tehnologijom i umjetnosti.

Ciklus predavanja „Pomoćne povijesne znanosti“ održavat će se od 7. do 21. svibnja, utorkom i četvrtkom, od 17 do 18.30 sati, pod vodstvom predavačice Petre Predoević Zadković, doktorandice iz Centra za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Polaznice i polaznici upoznat će se s različitim povijesnim znanostima, poput paleografije – razvoj pisma, epigrafije – tumačenje natpisa, heraldike – proučavanje grbova, numizmatike – proučavanje starog novca kroz primjere spomeničke baštine Rijeke i okolice. Doznati će koje sve vještine moraju posjedovati i razvijati istraživači kako bi se upustili u istraživanje izvora i spomeničke baštine posebice starijih povijesnih i umjetničkih razdoblja, starog, srednjeg i ranog novog vijeka.

Predavanja se održavaju na Filozofskom fakultetu na Kampusu, a upisnina u pojedini ciklus predavanja iznosi 150 kuna

Prijave su moguće do 15. travnja putem e-maila: 3dob@uniri.hr ili telefonski 051/584-860; a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Radionice slikarstva i fotografije Sveučilišta za 3. dob, koje se odvijaju na Akademiji primijenjenih umjetnosti, već se privode kraju i više im se nije moguće priključiti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari