EKSKLUZIVNO! Bili smo u planinarskom domu kojeg su porazbijali migranti: Izmet, uništeni prozori, rasparene deke…

Dom u blizini Begovog Razdolja je potpuno uništen, posuđe porazbijano, a nepozvani gosti iza sebe su ostavili i fekalije na krevetima

Stiglo je proljeće i toplije vrijeme, s njime i sve veći broj migranata koji se preko Hrvatske pokušavaju dokopati Europe. U Gorskom Kotaru su već navikli da im ispred kuća i vikendica prolaze skupine migranata, ali na ono što se dogodilo u planinarskom domu na Jančarici, nisu navikli.

Kuća strave na 1239 metara – to je postao je planinarski dom Jančarica u Gorskom Kotaru nedaleko od Begova Razdolja.

Izmet, razbijeni prozori, rasparane deke, uništeni prekidači za struju, ostaci sardina i paštete. Kaos su iza sebe ostavili nenajavljeni gosti.

Planinari misle – to su bili migranti

“Uvjereni smo zbog toga jer ključ od ove kuće nalazi se kod mene. Koja god grupa planinara se najavi, tako da je uvijek bilo sve u redu, međutim ovo je došlo nenajavljeno”, kazao je Rajko Mamula iz Hrvatskog planinarskog društva “Bijele Stijene” Mrkopalj.

Članovi Planinarskog društva Bijele Stijene-Mrkopalj prije dva tjedna ostali su zatečeni prizorom.

Osobe koje su provodile vrijeme u toj planinarskoj kućici uništile su svaki kutak – od kuhinje sve do jedne i druge spavaće sobe u kojima su jele, ali i vršile nuždu.

Ovako nešto još nisu vidjeli

Da migranti nekad spavaju u planinarskim domovima već su se navikli. Ali ovako nešto, kažu, još nisu vidjeli.

“Mnogi od nas smo emotivno vezani uz tu kuću i to je za nas bilo katastrofa”, rekao je Josip Mataja.

Tragovi su vidljivi i ispred kuće – ostavili su par tenisica, još konzervi, a demolirali su i ulaz u dom.

“Pokušali su razvaliti metalna vrata, ali su pokvarili bravu, pa ne možemo ni otključati ni ući kroz ulazna vrata”, rekao je Mataja.

U kuću ulazili kroz prozor

Zbog toga smo ulazili kroz prozor koji je tijekom dana bio zaštićen daskama da se nakon migranata u dom ne bi uselila divljač.

“Policija je bila na uviđaju prije 10-ak dana, oni su sve to snimili, zapisali, napravili zapisnik”, kazao je Mamula.

Šumskim putevima po Gorskom Kotaru prošli su mnogi migranti. Jer jedna od ruta proteže se od Bihaća u BiH, preko Gorskog Kotara sve do Slovenije. Cilj -naravno Zapadna Europa.

Mještani Mrkoplja kažu, migrante susreću – i u gradu i u šumi

“Ponekad, prolaze, kupe, odu, a kud, nemam pojma”, rekla je Vesna.

“Osobito u šumi kad idem po gljive, jedino što se skrivaju”, kazao pak je Anton.

No, nije prvi put da su nenajavljeni gosti demolirali prostore. Članovi planinarskog društva su nam otvorili i vrata Lovačke kuće Šumarija Mrkopalj u kojoj lovci često spavaju.

“Razbijeno je sve, vrata demolirana, prozori, kreveti, sve je ispreturano da se ne zna gdje je rep, a gdje je glava”, rekao je Mamula.

Šteta u jednoj i u drugoj kući veća je od 40 tisuća kuna, pa članovi Planinarskog društva na domove planiraju staviti metalne rešetke.

A nadaju se da će neočekivani gosti u budućnosti biti malo pristojniji.
Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari