OPREZNO S POPUŠTANJEM

Boras Mandić otkrio kada bi cijela PGŽ trebala biti jedinstvena zona kretanja

Županijski stožer civilne zaštite zatražio nesmetano kretanje građana Primorja, čeka se odgovor

Županijski stožer Primorsko-goranske županije uputio je Nacionalom stožeru prijedlog da se građani nesmetano kreću na području Primorja, od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog, i očekuje se pozitivan odgovor iz Zagreba, rekao je načelnik Županijskog stožera Marko Boras Mandić u programu Radio Rijeke.

Na taj bi se način unutar dogovorenog područja nesmetano moglo kretati 85 posto građana Primorsko-goranske županije, odnosno oko 250 tisuća ljudi. Otoci i Gorski kotar za sada su ostali izdvojeni iz tog prijedloga kako bi se izbjegao pritisak na te sredine u kojima do sada gotovo i nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.

Naime, ukupno su do sada na četiri najveća kvarnerska otoka zabilježena četiri slučaja zaraze, a u Gorskom kotaru nijedan. Većina načelnika i gradonačelnika na otocima te svi u Gorskome kotaru suglasili su se s takvom odlukom, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite PGŽ-a Marko Boras Mandić.

Odluka danas još ne vrijedi, već se čeka odobrenje Nacionalnog stožera, naglasio je Boras Mandić.

Ukoliko odluka stupi na snagu, a epidemiološka situacija ostane povoljna, plan je da se za dva tjedna, od 4. svibnja, cijela Primorsko-goranska županija objedini u jednu cjelinu.

“Želim naglasiti da ova odluka ne bi suspendirala odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta odnosno boravišta bez valjanog razloga”, rekao je načelnik Županijskog stožera. “Ona ukida administrativne prepreke za, primjerice, obilazak roditelja u drugoj općini, ali nikako se ne preporučuje masovno kretanje. I dalje vrijedi uputa: ostani doma”, istaknuo je Boras Mandić za Radio Rijeku.

Dodao je kako je Županijski stožer još prošlog tjedna zatražio dozvolu za opuštanje mjera koje se odnose na rad obrtnika i poduzetnika, koji bi na taj način mogli pokrenuti svoje poslove, uz strogo poštivanje epidemiološke zaštite.

Također je zatraženo da se omogući ponovno pokretanje javnog prijevoza, na način da se koristi 50 posto kapaciteta vozila i uz obavezno nošenje maski.

“Razgovarali smo s poduzetnicima i obrtnicima te izradili konkretan plan i od Nacionalnog stožera tražili da se omogući postupno otvaranje određenih djelatnosti i radnji, obzirom da je rečeno da se županijama koje od pet do sedam dana bilježe stagniranje broja oboljelih može dozvoliti opuštanje mjera”, rekao je Marko Boras Mandić.

Podsjetimo, nakon šest dana bez novooboljelih, u PGŽ-u danas je zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom.

“Radi se o osobi koja je bila u samoizolaciji, a 14. dana izolacije testiranje je pokazalo da je zaražena, iako nije bilo simptoma”, rekao je Marko Boras Mandić.

Ukupno je u županiji 1569 osoba u samoizolaciji, od čega 403 kao kontakti zaraženih.

Primorsko-goranska županija ima stopu od 22 oboljela na sto tisuća stanovnika, dvostruko manje od Istre koja ima 43, što je i hrvatski prosjek, dok Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija imaju stopu od 90 oboljelih na sto tisuća stanovnika, naveo je načelnik Županijskog stožera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari