BUDI ŠTO ŽELIŠ! Maškarana ludnica ove godine nešto kraća, ali jednako spektakularna

Ovogodišnje karnevalsko razdoblje počinje tradicionalnim podizanjem Pusta 17. siječnja na Antonju a završava 10. veljače na Pepelnicu

To nam daje tek malo više od tri tjedna da „odradimo“ najluđe zabave u godini, no ne sumnjamo da će i ovogodišnje maškarano slavlje u Rijeci i cijeloj županiji biti za pamćenje!

Valja izabrati novu Kraljicu Riječkog karnevala, preuzeti ključ Grada i ustanoviti vladavinu maškara. Treba vidjeti i dva zasigurno najposebnija sportska događanja – Maškarani auto-rally Pariz-Bakar i Carnival Snowboard Session, isplesati se na brojnim maškaranim tancima i koncertima, posjetiti Maškaranu bajku u Toweru, pojesti kakvu finu (humanitarnu) maneštru ili jotu…, a za kraj doživjeti vrhunac svih ludosti i šlag na torti Riječkog karnevala – Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku.

karneval ri

Sve je to najbolje vidjeti uživo, jer nema slike ili snimke koja bi dostojno dočarala svu silinu neobičnosti i zabave koje nas očekuju. I stoga iz Turističke zajednice Grada Rijeke pozivaju – Budi što želiš – dođi na Riječki karneval.

Izbor za novu predstavnicu karnevalske kraljevske loze

Riječki karneval 22. siječnja u Dvorani mladosti ponovno traži svoju novu predstavnicu i dostojnu nastavljačicu kraljevske loze.

Nakon već 20 Kraljica Riječkog karnevala koje su, svaka na svoj način, obilježile svoju godinu vladanja, nova će Kraljica ponovno morati brojnoj publici dokazati svoj karnevalski duh, poznavanje običaja, poneku plesno-pjevačku ili sličnu vještinu. Koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom uvijek je najatraktivniji dio predstavljanja kandidatkinja i često ono što presudi kod odluke kojoj će pripasti kraljevska kruna, „Zlatni plašt“ i slatka odgovornost da godinu dana vlada svojim maškaranim narodom. I 21. po redu kraljica imat će u tome svesrdnu pomoć Meštra Tonija, koji će istu večer u ime maškara preuzeti ključ Grada od gradonačelnika Rijeke, čime će i najslužbenije započeti Riječki karneval. Program predstavljanja, izbora, ustoličenja i primopredaje bit će prošaran glazbenim i scenskim nastupima i kao i uvijek s puno plesa u čemu sudjeluju karnevalske grupe i sama publika.

Karneval na četiri (ili dva) kotača – Maškarani auto-rally Pariz-Bakar

Dan nakon proglašenja Kraljice Riječkog karnevala, nova predstavnica kraljevske obitelji odmah sjeda za volan! Ona i Meštar Toni bit će na čelu kolone „puknutih oktanaca“ koja i će i ove godine odvoziti svoju poznatu rutu od riječkog Pariza, pa sve do Bakra.
Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se još od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba „Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“ i od tada je prateća sportska manifestacija Riječkog karnevala. Naš riječki maškarani rally jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu, jer utrku voze motorizirane maškare i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally 23. siječnja kreće s riječkog Pariza u 10 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega moto-povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni i Bakru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views