STIŽU KAZNE ZA NEUGRAĐIVANJE RAZDJELNIKA? Udruga „Protiv skupog Energa“ očekuje zaštitu od nove vlade!

„Od nove Vlade očekujemo da ukine ili promijene zakone koji su se uveli pod utjecajem toplinarskog lobija na štetu stanara bez prethodno napravljene studije isplativosti“, stoji u prvom postu objavljenom ove godine na facebook stranici udruge „Protiv supog Energa“ postavljenom kao reakcija na činjenicu da je istekom prošle godine istekao i zakonski rok za ugradnju razdjelnika toplinske energije u stanove koji koriste usluge društava nadležnih za isporuku.

U svom facebook priopćenju iz udruge „Protiv skupog Energa“ nadalje primjećuju i upozoravaju:

„Ako štedite i ne trošite puno, a vaši se susjedi uopće ne griju zbog preskupe cijene grijanja, vama će doći na naplatu sva razlika jer kako kažu u toplani “moraju naplatiti svu energiju koju su “poslali” u zgradu”. Dakle iako imate razdjelnike, svakako ste ovisni o susjedima. Toliko o razvikanim razdjelnicima i obmanama da će ljudi plaćati onoliko koliko potroše… čista izmišljotina!“, tvrde u udruzi.

I iz riječkog primjera odnosno zbog iznimno visokih iznosa na uplatnicama gradskog isporučitelja toplinske energije čini se da smo umjesto energetske učinkovitosti dobili energetski fijasko. Zakonski rok je istekao, a razdjelnike je ugradio tek svaki treći vlasnik stana koji je to morao učiniti. Podaci HEP-a odnose se na samo šest gradova pa je problem vjerojatno i puno veći. Tko i zašto riskira kaznu od 50 tisuća kuna?

Zavrnuo ili odvrnuo radijator, Huseinu je svejedno, jer ne plaća prema potrošnji, već kvadraturi stana. To bi promijenili razdjelnici, no iako su u planu, a i Zakon im je tako odredio, nisu ih ugradili.

“Planiramo, sve smo poduzeli i čim dođe proljeće ugasit ćemo grijanje, ispraznit mrežu i odmah ćemo pristupiti tim radovima”, rekao je Husein iz Zagreba.

No, Zakon o tržištu toplinske energije ne spominje proljeće, prema njemu je zadnji rok bio prošli četvrtak. Nevjerojatni su stoga podaci HEP Toplinarstva. U zgradama s više od 70 stanova u koje su se do 31. prosinca morali ugraditi razdjelnici, bez njih je još uvijek čak 65.200 stanova. Razdjelnici i kalorimetri su ugrađeni u svega njih 23 700.

U ministarstvu gospodarstva ne razmišljaju o odgodi.

“Za neugrađivanje razdjelnika odnosno drugih mjernih uređaja u samostalne uporabne cjeline odnosno stanove, Zakonom je propisana novčana kazna”, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Ona za fizičke osobe iznosi od 10 pa sve do 50 tisuća kuna. Neslužbeno, inspektori ne namjeravaju odmah krenuti s kaznama, no stanari u prekršaju imaju rješenje. Dio ih je ugradio razdjelnike koji još ne rade, a u drugim su velikim zgradama razdjelnike stavili u samo jedan stan. Ostali su spremili izgovore.

“Mi ćemo kaznu prebaciti na našeg upravitelja koji je zakonski vrlo vjerojatno bio obavezan da nas upozori 13. kad je Zakon stupio na snagu, 14. ponovno, a 15. mu je bio zadnji rok”, kaže Husein.

No u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu koje upravlja zgradom, pozivajući se na Zakon, tvrde, ugradnja je obveza suvlasnika.

Manji broj onih koji su razdjelnike ugradili, njima su i zadovoljni.

“Uštedjeli smo bar 2/3 kuna da to tako kažem. Naravno, grijemo uglavnom dnevne boravke i to dva puta dnevno”, kaže Marija iz Zagreba.

Radijatori ne rade uz otvoren prozor, a takva racionalna potrošnja, tvrde stručnjaci, put je prema uštedi.

“Korisnik ima mogućnost konačno plaćati prema stvarnoj potrošnji, to znači da će razdjelnik topline odrediti tko je veliki potrošač, a tko štedi na velikoj zgradi, a bit svega je da svi postanu energetski učinkoviti”, objasnio je Zoran Kukić, direktor tvrtke za ugradnju razdjelnika.

Stanovi koji su loše izolirani i više izloženi atmosferi vjerojatno će s ugradnjom dobiti više račune, no samo zato jer su dosad manje trošili na račun drugih. Inače, rok za zgrade s manje od 70 stanova je kraj iduće godine.

Josip Antolić (Vijesti.hr), Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari